24.04.2017 20:18
Jäsenille
  Etusivu >> Kalastusmatkailu >> Kalassa naapurimaissa >> Ruotsi 
 
 
 
 
 
RUOTSI

| Mörrum | Daljoki | Kalixjoki | Kalix Jockfall | Norrbotten tunturit | Västerbotten tunturit | Vättern | Vänern | Simrishamn | Gotlanti |

Ruotsi

Läntinen naapurimme Ruotsi tarjoaa hyvät puitteet erityisesti sisävesien ja jokien kalastukseen. Skandien vuorijono Norjan rajan tuntumassa yltää maan pohjoisosista etelään saakka. Tunturien kirkkaat vesistöt ovat omiaan lohikalojen ympäristönä. Tuntureiden läheisyydessä sijaitsevat vedet antavat saaliiksi harjusta, taimenta ja nieriää. Skandeilta Pohjanlahteen laskevissa joissa tavataan lohta ja meritaimenta. Ruotsissa on useita vetovoimaisia kohteita lohenkalastajille. Aivan pohjoisin osa maasta, poronhoitoalueella, on luontaisten lohikalojen reviiriä, koska kaikki istutustoiminta on kiellettyä. Pitkältä rannikolta voi tavoitella vieheellä haukea, ahventa ja meritaimenta. Etelän suuret järvet houkuttelevat suomalaisia vetouistelijoita. Etelä-Ruotsissa lohen uistelu merellä on myös suosittua.

Vapakalastus yhdellä vavalla on Ruotsissa viidellä suurimmalla järvellä ja merellä kaikille maksutonta jokisuistoja lukuun ottamatta. Ulkolaisilla vapakalastajilla on samat oikeudet ja säädökset kuin ruotsalaisillakin. Ilmaisen vapakalastusoikeuden piiriin kuuluvat koko rannikkoalue ja järvistä Vänern, Vättern, Hjälmaren, Storsjön ja Mälaren. Ilmaisen kalastuksenkin osalta tulee noudattaa kohteen säännöksiä alamitoista, sekä rauhoitusajoista- ja alueista. Jokamiehen oikeudella saa kulkea luonnossa häiriötä aiheuttamatta. Etäisyys kiinteisiin pyydyksiin on kalastettaessa pidettävä 100 metrissä. Lohijoissa ja sisämaassa kalastettaessa tarvitaan aina kalavedenomistajan kalastuslupa. Yksityisvesillä kalastussäännöt perustuvat alueelle myytävän luvan sääntöihin. Ruotsissa ei ole valtion veroluonteista kalastuksenhoitomaksua eli niin sanottua kalastuskorttia. Kalastusluvaksi riittää kalastusoikeuden haltijan myymät luvat. Lue tarkemmat ohjeet alla olevista linkeistä.

Ruotsin kalastuslaki ja -säännökset ohjaavat kaikkea kalastusta maassa. Valtion edustajana kalastuksen viranomaisasioita hoitaa Havs- och vattenmyndigheten, joka yhdessä lääninhallitusten kanssa vastaa kalastuksen ja kalavedenhoidon järjestelyistä. Viranomaisten yhteinen nettisivu, jonne on koottu kalastuksen säädöstiedot ja karttapalvelu Ruotsin kalastussäädökset. Lisäksi jokaisella läänillä on omat kalastuksen kotisivunsa, joissa kerrotaan kyseisen alueen säännöistä ja rauhoitusalueista. Läänien kotisivuilta löytyy myös tietoja ja linkkejä kalastuslupien myyjiin. Suurimman osan kalastusluvista voi nykyisin ostaa internetin verkkokaupoista. Kuten Suomessakin jokainen kalastaja on velvoitettu itse selvittämään kalastussäännökset ennen kalastuksen aloittamista. Helpoin tapa selvittää paikalliset säännöt on etsiä tieto Ruotsin kalastussäädökset portaalista tai lääninhallituksen kotisivuilta, kuntien matkailutoimesta tai luvanmyyjiltä. Linkit Ruotsin läänien kalastussivustoille löytyvät tästä.

Norrbottenin läänin kalastusluvat suositulle tunturialueelle ovat pääosin kuntakohtaisia. Suurimman osan Pohjois-Ruotsin alueesta omistaa valtio. Lääninhallituksen verkkosivuilla kerrotaan eri alueiden kalastussäännöistä ja alueiden kalastuskartat ovat siellä tulostettavissa. Valtion vesilläkin on erityiskalastuskohteita, joihin myydään vain rajoitettu määrä lupia vuodessa. Osa läänin vesistä on yksityisiä ja niihin tarvitaan kalastusoikeuden haltijan lupa.

Ruotsin vapaa-ajankalastajajärjestön Sportfiskarna ylläpitämä Kalastuslupien verkkokauppa tarjoaa lupia moniin kohteisiin.

Ruotsin kalapaikkojen verkkosivut Ruotsalaisten viranomaisten ja yhdistysten laaja sivusto kalastuksesta, kalapaikoista ja lupatiedoista. Voit etsiä kalalajin ja läänin perusteella kiinnostavia kohteita ja kalastuslupia, sekä ostaa lupia verkkokaupasta. Karttapaikannus kalapaikoista. Hankkiessasi lupia www.inatur.se sivustolta varmista aina mitä olet ostamassa ja tulosta kalastussäännöt, sekä lupa-alueen kartat samalla. Kieli ruotsi.

Päivitetty 4.5.2015 Petter Nissén 
Powered by WebUpdate