23.04.2017 13:07
Jäsenille
  Etusivu >> Ympäristöasiat >> Maamme kalalajit >> Lahna - Abramis brama 
 
 
 
 
 
LAHNA - ABRAMIS BRAMA

Lahna - Abramis brama
- torvisuinen "pohjaimuri"

Lahna on meillä yleinen sisävesikala. Sitä tavataan etelästä aina Sodankylään asti. Alueen pohjoisosassa vain siellä täällä. Lahnaa esiintyy myös lähes koko rannikkoalueellamme. Se viihtyy parhaiten suuremmissa järvissä. Rehevissä vesissä on lahnaa melkein aina, mutta kovin karuista vesistä se ei pidä. Lahna ei kestä kovin alhaisia happipitoisuuksia.

Lahnat oleilevat alkukesästä matalissa vesissä, siirtyvät sitten syvemmälle ja palaavat jälleen heinäkuussa mataliin vesiin syön­nökselle. Talvisin ne viihtyvät syvissä vesissä. Lahnat käyttävät ravinnokseen pohjaeläimiä, joita ne imevät torvimaisella suullaan pohjaliejusta. Ravinnosta löytyy myös jonkin verran kasveja. Lahnat erittelevät suussaan syömäkelpoisen aineksen ja puhaltavat liejun ulos joko suun tai kidusaukkojen kautta.

Lahnat kutevat matalissa vesissä parvissa touko-kesäkuussa. Monis­sa jär­vis­sä kutu tapah­tuu kahdessa tai kolmessa parin viikon välein olevas­sa jak­sossa. Nuoret kalat ennen vanhoja. Kutuaikana lahnat pitävät kovaa loisketta, mutta ovat silti varsin arkoja. Lahnojen mäti­munat takertuvat pohjakasveihin.

Lahna on hidaskasvuinen kala. Sen kasvu on keskimäärin vain 3-4 cm vuodessa. Kasvu vaihtelee olosuhteiden mukaan. Lahnan yleiset mitat ovat 35-50 cm ja 0,5-3 kiloa.
Suomen ennätyslahna on saatu verkolla Imatran Immalanjärvestä, painoa kalalle oli kertynyt 7,45 kg.


Lahna on suosittu onkikala. Pitkävartinen haavi on tarpeellinen, sillä ongen päähän voi tarttua hyvinkin suuri lahna. 
Powered by WebUpdate