01.05.2017 03:38
Jäsenille
  Etusivu >> Nuorten sivut >> Lapsesta kalaan >> Lapsen kanssa uistelemaan 
 
 
 
 
 
LAPSEN KANSSA UISTELEMAAN

Kesäinen lämmin ilta auringon laskiessa horisonttiin, airon hankainten hiljainen natina ja vavan päässä värisevä vaappu, jonka uinti tuntuu käteen asti. Rauhallisuuden keskeyttää uistimeen tarttunut kuha, jonka ylös kelaaminen on jännittävää puuhaa. Tällaiset ovat ensimmäiset uistelumuistoni lapsuudesta.


Uistelu sopii kaikkien harrastukseksi

Uisteleminen liitetään perinteisesti miehiseksi harrastukseksi, joka maksaa maltaita ja saaliskin on usein tiukassa. Asia ei todellisuudessa ole näin, sillä uistelu sopiva kalastusmuoto aivan kaikille, joilla on käytössä vene ja virveli.
Vaatimattomallakin kalustolla pääsee harrastuksessa alkuun. Käyttökelpoisia veneitä ovat kaikki soutuveneistä suurempiin moottoriveneisiin saakka. Tärkeää on, että moottorivene saadaan kulkemaan riittävän hiljaista, 3-5 km/t vauhtia.
Uistelu sopii erittäin hyvin koko perheen ja lasten kanssa harrastettavaksi.

Kouluikäiset lapset osaavat jo käsitellä omatoimisesti kalastusvälineitä kunhan opastus on tehty huolella. Kuva: Janne Rautanen
Kouluikäiset lapset osaavat jo käsitellä omatoimisesti kalastusvälineitä kunhan opastus on tehty huolella. Kuva: Janne Rautanen


Maltti on valttia harrastuksen aloituksessa


Lasten kanssa kalaan lähdettäessä on otettava huomioon heidän tarpeensa ja kykynsä hoitaa välineistöä. Retkelle lähdettäessä tulee korostetusti ottaa huomioon olosuhteet ja vaatetus, jotta reissussa ei tarvitse palella. Lisäksi mukaan kannattaa ottaa riittävät eväät ja sopivaa oheistekemistä. Kiva kirja tai peli on pelastanut monta kalareissua, jolloin kala ei ole ollut syönnillä.
Aluksi kannattaa tehdä lyhyitä uisteluretkiä kotivesille. Myöhemmin todellisen uistelukipinän sytyttyä voi tehdä pidempiä uistelureissuja. Olipa reissu lyhyt tai pitkä jokainen retki on lapselle pieni seikkailu yhdessä aikuisen perheenjäsenen tai tuttavan kanssa.
Kalastusta aloitettaessa kannattaa opettaa kalastuksen perusteet huolella. Lapset ovat nopeita omaksumaan ja oppimaan, kunhan asiat ensin opastetaan hyvin. Kouluikäiset lapset pystyvät omatoimisesti laskemaan uistimensa ja kelaamaan kalat, kunhan vavat eivät ole liian raskaita. Kevyemmät vavat voidaan pitää kädessä, mutta painavampia vapoja varten tulee olla vapatelineet.
Suurempien kalojen kanssa painittaessa ja haavimisessa tarvitaan usein aikuisen apua. Kookas hauki veneessä on pelottava otus, joten aikuisen apua tarvitaan kalan irrottamisessa ja vapauttamisessa tai tainnuttamisessa.  Kalastusvälineiden, haavin, puukon ja papin lisäksi kannattaa ottaa mukaan pitkäkärkiset pihdit, joilla uistin saadaan irrotettua kalan kidasta.
Saatu saalis kannattaa säilyttää ja käsitellä asiallisesti. Kalojen perkaaminen ja syöminen kalareissun jälkeen kuuluu osaksi harrastusta. Mikään ei maistu niin hyvälle, kun yhdessä pyydetty ja valmistettu kala-ateria.


Pientenkin kalojen uistelulla pääsee alkuun

Alle kouluikäisten lasten kanssa uisteltaessa lapset tarvitsevat avustusta enemmän, sillä esimerkiksi kalan kelaaminen voi olla liian raskasta. Kevyemmällä kalustolla kalojen kelaaminenkin jo onnistuu. Suuremmat kalat voidaan kelata aikuisen kanssa yhdessä ylös.

Pienemmätkin kalat kuten ahvenet soveltuvat erinomaisesti uistelukaloiksi. Kuva: Janne Rautanen
Pienemmätkin kalat kuten ahvenet soveltuvat erinomaisesti uistelukaloiksi. Kuva: Janne Rautanen

Ahventen uistelu rantavesistä antaa usein saalista ja siinä pärjää tavallisella avokelavarustuksella. Ahventen ja pienempien rantahaukien kalastus on hyvää oppia suurempien kalojen narraamista varten.
Uisteleminenkin on suhteellisen saalisvarmaa kalastusta, kun keskitytään helposti tavoitettaviin lajeihin. Aluksi kannattaa ottaa lapset mukaan mieluiten silloin, kun saalista on luvassa. Saaliin saaminen kuuluu kalastukseen, joten useita saaliittomia reissuja ei kannata tehdä, sillä muutoin kipinä kalastukseen voi sammua.

Kookkaan kalan käsittelyssä tarvitaan aikuisen apua. Kuva: Janne Rautanen
Kookkaan kalan käsittelyssä tarvitaan aikuisen apua. Kuva: Janne Rautanen

Kalastusta turvallisesti


Kalan saaminen veneen viereen on jännittävä kokemus, jota usein seurataan veneen laidan ylitse kurkkien. Turvallisuudesta ei tule missään olosuhteissa tinkiä ja uimataidottomilla lapsilla pitää olla päällään pelastusliivit. Uimataitoisille lapsille riittävät hieman kevyemmät kelluntaliivit. Lapsi kannattaa totuttaa jo pienestä pitäen käyttämään liivejä.

Uistelu lasketaan viehekalastukseksi, joten alle 18-vuotiaat saavat kalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä maksutta. Alle 65-vuotiaat aikuiset tarvitsevat kalastuksenhoitomaksun ja vesialueen omistajan luvan tai yhdellä vavalla kalastettaessa läänikohtaisen vieheluvan.


Lapsen kanssa uisteltaessa:
1.    Tee aluksi lyhyitä retkiä ja muista hyvät eväät ja riittävä vaatetus.
2.    Pienikin saalis lisää uisteluretken kiinnostavuutta.
3.    Perehdytä lapsi huolella välineistöön ja opeta käsittelemään kalastusvälineitä oikein.
4.    Käsitelkää ja hyödyntäkää saatu saalis asianmukaisesti.
5.    Huolehdi aina turvallisuudesta.
6.    Viihtykää ja nauttikaa kalastuksesta!


Janne Rautanen
 
Powered by WebUpdate