23.04.2017 13:07
Jäsenille
  Etusivu >> Nuorten sivut >> Lapsesta kalaan >> Välineiden syyshuolto 
 
 
 
 
 
VÄLINEIDEN SYYSHUOLTO

Kalavedet ovat jäätymässä, monin paikoin ne ovat jo jäätyneet. Virvelit, onget ja perhovavat vaihtuvat talven tullessa pilkkivapoihin ja jääkairoihin. Ennen välineiden kiikuttamista varastoon on kuitenkin hyvä tarkastaa niiden kunto ja toimivuus.
Omien kalastusvälineiden kunto on useimmilla luultavasti tiedossa ja niitä on ehkä jopa huollettu kesän aikana, mutta entäs perheen lasten kalavehkeet? Kalastuksen mielekkyys ja harrastuksen jatkuminen riippuu pitkälti välineiden toimivuudesta; hyvin toimivilla välineillä on ilo harrastaa.

Avokelan sangan laukaisumekanismi tulee myös muistaa voidella. Kuva: Juha Ojaharju
Avokelan sangan laukaisumekanismi tulee myös muistaa voidella. Kuva: Juha Ojaharju

Valmistelut
Aluksi valitaan hyvä työpiste, jossa on riittävästi valoa. Sellainen voi olla vaikka keittiön pöytä. Pöytä kannattaa tietenkin suojata hyvin. Sanomalehdet sopivat siihen erinomaisesti. Kun työpiste on kunnossa, kootaan kaikki huoltoa kaipaavat kalastusvälineet, vavat, kelat ja uistimet kokoon. Lopuksi kerätään vielä tarvittavat työkalut, rasvat ja puhdistusvälineet. Lapselle kannattaa välineitä kerätessä kertoa samalla hieman niiden käytöstä.

Huoltotarvikkeet
- Ruuvimeisseleitä (taltta- ja ristipää)
- Pieniä kiintoavaimia
- Vaseliinia
- Ompelukone- tai polkupyöräöljyä
- Topsy-puikkoja ja hammastikkuja
- Kangasrätti

Vapojen huolto
Parasta huoltoa vavoille on pesu. Vavat voi ottaa vaikka suihkuun tai kylpyyn mukaan. Silloin ei tarvitse koko ajan varoa vaatteiden kastumista. Vavat pestään ulkoa ja sisältä niin, että kaikki hiekka ja lika lähtevät. Erityisesti liitoskohdissa oleva hiekka aiheuttaa vavalle pahoja vaurioita.
Teleskooppiset vavat puretaan osiin, jonka jälkeen jokainen osa pestään erikseen. Teleskooppivavan tyvipäässä on yleensä tulppa, jonka aukaisemalla saa osat erilleen. Mitään kemikaaleja ei pesemisessä kannata käyttää. Pelkkä vesi riittää. Kaikkien osien tulee antaa kuivua rauhassa ennen kokoamista. Vapojen liitoskohtiin voi ennen kokoamista sumuttaa teflonsprayta, joka estää osien jumiutumista toisiinsa.
Lopuksi kannattaa tarkastaa vaparenkaiden kunto. Rikkinäinen vaparengas syö siiman uskomattoman nopeasti rikki. Jos vavasta löytyy lohkeamia, voi niitä yrittää korjailla kirkkaalla kynsilakalla tai pikaliimalla.

Viehelaatikko
Aloitetaan tyhjentämällä laatikko vieheistä ja kaikesta muusta tavarasta. Pakki ja vieheet pestään huolellisesti ja laitetaan kuivumaan. Vieheiden kunto tarkistetaan erikseen. Tylsät koukut teroitetaan tai vaihdetaan uusiin.
Ruostuneet uistimet voi kiillottaa ja lakata, maalipintoja voi yrittää korjata pikaliimalla tai kirkkaalla kynsilakalla. Ruostuneet uistinrenkaat kannattaa vaihtaa kokonaan uusiin. Viehelaatikkoon varataan koukkuja, perukkeita ja lukkoleikareita tulevaa kalastuskautta varten.

Kelat rullaaviksi
Kelan huolto aloitetaan purkamalla kaikki helposti irti lähtevät osat. Kelaa avataan niin paljon, että saadaan sen koneisto näkyville. Puretut osat kannattaa latoa pöydälle purkamisjärjestyksessä, se helpottaa kelan kokoamista. Irrotetut osat puhdistetaan mahdollisimman hyvin. Koneiston puhdistamiseen voi käyttää hammastikkuja ja topsy-puikkoja.

Vanhat rasvat ja liat puhdistetaan huolellisesti. Topsy-puikoilla puhdistaminen onnistuu kätevästi. Kuva: Juha Ojaharju
Vanhat rasvat ja liat puhdistetaan huolellisesti. Topsy-puikoilla puhdistaminen onnistuu kätevästi. Kuva: Juha Ojaharju

Kun kaikki lika on saatu poistettua, on aika voidella kela. Voitelussa tulee muistaa periaate: "akseleihin ja laakereihin öljyä, jousiin ja rattaisiin vaseliinia". Kelan jarrumekanismia ei saa voidella millään. Vaseliinia on hyvä laittaa säästeliäästä, koska liika vaseliini tekee kelasta kankean. Voitelun jälkeen kasataan kela kokoon ja tarkistetaan sen toimivuus.
Lopuksi tarkistetaan vielä kelalla oleva siima. Jos siimaa on liian vähän, jäävät heittopituudet kovin lyhyiksi. Siima voi olla myös kulunutta tai auringon haurastuttamaa. Tarkista siiman kestävyys. Varminta on yleensä vaihtaa kelalle kokonaan uusi siima.

Yhdessä on kiva tehdä
Osien irrottaminen ja niiden kokoaminen on lapsista usein hyvin kiinnostavaa, etenkin poikien mielestä. Pyri kertomaan lapselle eri työvaiheissa miten ja miksi mitäkin tehdään. Jos intoa riittää, kannattaa antaa lapsen tehdä itse mahdollisimman paljon. Pienten lasten kanssa apua ja opastusta tarvitaan vielä paljon, mutta iän myötä taidot karttuvat ja tekemällä oppii. Vanhemman lapsen kanssa touhutessa voi samalla huoltaa omat kalastusvälineet ja avustaa lasta tarvittaessa.

Juha Ojaharju 
Powered by WebUpdate