karttaselvitykset

Haukitehdas-hanke käy joka vuosi uusia alueita kartalla systemaattisesti läpi. Kun alue on katsottu, on lopputuloksena kartalla lukuisa määrä erilaisia paikkamerkintöjä odottamassa maastokäyntiä ja tarkempaa perehtymistä.

 

Alla käydään läpi, että missä vaiheessa karttatarkastelu milläkin alueella on.

Huom! Pikkukuvakkeet on tarkoitettu vain kuvituskuviksi, vaikka niissä näkyvät paikkamerkit ovatkin todellisia. Kaikki paikkamerkit eivät kuvakkeissa ole näkyvillä ja toisaalta kaikki näkyvissä olevat merkit eivät ole edistettäviä kohteita.

Virolahti - Sipoo

Haukitehdas-hanke on käynyt Virolahden ja Sipoon väliseltä rannikkoalueelta systemaattistesti läpi kaikki erilaiset luonnonsuojelualueet ja niiden sisällä olevat potentiaaliset haukikunnostuskohteet, ja kourallinen kunnostusehdokkaita löytyikin.

Nämä kohteet ja alustavat näkemykset niiden kunnostustoimiksi kalaston näkökulmasta on saatettu tiedoksi Metsähallitukselle, jolla on tavoitteena kunnostaa nimenomaan erilaisia suojelualueita rannikolla.

Suojelualueiden lisäksi tältä rannikkoalueelta on tarkasteltu tiettyjä aluekokonaisuuksia (Sipoo ja Porvoo kattavimmin) muissa yhteyksissä , mutta kaiken kattavaa systemaattista karttatarkastelua haukilasit päässä ei Virolahti-Sipoo -välillä vielä ole tehty.

Helsinki - Espoo

Helsingin ja Espoon rannikkoalueet Haukitehdas-hanke on jo käynyt kartalla läpi. Tuloksena lähes 50 tarkistettavaa paikkaa, joista noin kolmannes on jo tarkastettu maastossakin.

Joukossa on myös muutama lupaselvitykseen laitettava kohde.

Kirkkonummi - Kemiö

Kirkkonummen ja Kemiön välistä rannikkoaluetta ei ole vielä käyty systemaattistesti läpi muuten kuin erilaisten luonnonsuojelualueiden osalta.

Kuten Virolahti-Sipoossakin, nämä on saatettu tiedoksi Metsähallitukselle, jolla on tavoitteena kunnostaa erilaisia suojelualueita rannikolla. Muutamille kohteille on tehty myös maastokäynnit yhteistyössä syksyllä 2021.

Lisäksi kourallinen yleisövinkkeinä saatuja kohteita tältä rannikkoalueelta on tarkasteltu lähemmin.

Parainen - Kustavi

Koko Kustavin sokkeloinen saaristo on käyty karttatarkasteluna läpi kevään 2021 aikana ja mahdollisia kunnostuspaikkoja löytyi vino pino. Muutamia näistä otetaan edistettävien listalle syksyllä 2021.

Myös Naantali ja Taivassalo on käyty melko tarkasti läpi.

Paraisten, Kaarinan ja Turun alueilta on käyty läpi toistaiseksi ainoastaan erilaiset suojelualueet, joihin liittyvät haukikunnostusvinkit on välitetty Metsähallitukselle tiedoksi.

Uusikaupunki - Tornio

Pohjanlahden rannikko on käyty systemaattisesti läpi ainoastaan suojelualueiden osalta, jotta kohteet on saatu välitettyä Metsähallitukselle suojelualueiden kunnostamista varten.

Lisäksi kourallinen yleisövinkkeinä saatuja kohteita tältä rannikkoalueelta on tarkasteltu huolella.

Vaikka pari haukitehdasta Pohjanlahden rannoilla jo onkin tehty, on Haukitehdas-hankkeen pääpainopiste eteläisellä rannikolla, jossa hauki kaipaa enemmän apua.

Pohjanlahden rantaviivaa ei tarkastella järjestelmällisesti läpi ennen kuin Suomenlahden ja Saaristomeren kolkat on katsottu. Yleisövinkkien ja avunpyyntöjen yhteydessä toki tarkastelemme alueita ja kohteita Pohjanlahdelta kuten tähänkin asti!

Sisävedet

Hankkeen painopiste on toistaiseksi ollut eteläisellä rannikolla eikä maamme lukemattomia sisävesiä ole aloitettu kartoittamaan.

Vesistöjä tai vesistön osia on kuitenkin seulottu läpi aina erilaisten yleisövinkkien myötä tai vesistökunnostusten yhteyksissä, kun Haukitehdas-hankkeelta on pyydetty apuja.

Tätä työtä teemme mielellämme jatkossakin.