karttaselvitykset

Haukitehdas-hanke käy joka vuosi uusia alueita kartalla läpi. Kun alue on katsottu, on lopputuloksena kartalla lukuisa määrä erilaisia paikkamerkintöjä odottamassa maastokäyntiä ja tarkempaa perehtymistä.

 

Alla kerrotaan yleisesti, että missä vaiheessa karttatarkastelu milläkin alueella on.

Huom! Pikkukuvakkeet on tarkoitettu vain kuvituskuviksi, vaikka niissä näkyvät paikkamerkit ovatkin todellisia. Kaikki paikkamerkit eivät kuvakkeissa ole näkyvillä ja toisaalta kaikki näkyvissä olevat merkit eivät ole edistettäviä kohteita.

Virolahti - Sipoo

Haukitehdas-hanke on käynyt Virolahden ja Sipoon väliseltä rannikkoalueelta systemaattistesti läpi kaikki erilaiset luonnonsuojelualueet ja niiden sisällä olevat potentiaaliset haukikunnostuskohteet, ja kourallinen kunnostusehdokkaita löytyikin.

Nämä kohteet ja alustavat näkemykset niiden kunnostustoimiksi kalaston näkökulmasta on saatettu tiedoksi Metsähallitukselle, jolla on tavoitteena kunnostaa nimenomaan erilaisia suojelualueita rannikolla.

Suojelualueiden lisäksi tältä rannikkoalueelta on tarkasteltu tiettyjä aluekokonaisuuksia (Sipoo ja Porvoo kattavimmin) muissa yhteyksissä , mutta kaiken kattavaa systemaattista karttatarkastelua haukilasit päässä ei Virolahti-Sipoo -välillä ole tehty.

Helsinki - Espoo

Helsingin ja Espoon rannikkoalueet Haukitehdas-hanke on jo käynyt kartalla läpi. Tuloksena lähes 50 tarkistettavaa paikkaa, joista noin kolmannes on tarkastettu maastossakin.

Joukossa on myös muutama lupaselvitykseen laitettava kohde.

Kirkkonummi - Kemiö

Kirkkonummen ja Kemiön välistä rannikkoaluetta ei ole käyty systemaattistesti läpi muuten kuin erilaisten luonnonsuojelualueiden osalta.

Kuten Virolahti-Sipoossakin, nämä on saatettu tiedoksi Metsähallitukselle, jolla on tavoitteena kunnostaa erilaisia suojelualueita rannikolla. Muutamille kohteille on tehty myös maastokäynnit yhteistyössä.

Lisäksi kourallinen yleisövinkkeinä saatuja kohteita tältä rannikkoalueelta on tarkasteltu lähemmin.

Parainen - Kustavi

Koko Kustavin sokkeloinen saaristo on käyty karttatarkasteluna läpi ja mahdollisia kunnostuspaikkoja löytyi vino pino. Muutamia näistä on otettu edistettävien listalle ja pari on jo kunnostettu.

Myös Naantali ja Taivassalo on käyty melko tarkasti läpi.

Paraisten, Kaarinan ja Turun alueilta on käyty läpi enimmäkseen erilaiset suojelualueet, joihin liittyvät haukikunnostusvinkit on välitetty Metsähallitukselle tiedoksi.

Uusikaupunki - Tornio

Pohjanlahden rannikko on käyty systemaattisesti läpi ainoastaan suojelualueiden osalta, jotta kohteet on saatu välitettyä Metsähallitukselle suojelualueiden kunnostamista varten. Muuta Pohjanlahden rantaviivaa ei ole tarkoitus tarkastella järjestelmällisesti läpi.

 Yleisövinkkien ja avunpyyntöjen yhteydessä toki tarkastelemme alueita ja kohteita kuten tähänkin asti!

Vaikka pari haukitehdasta Pohjanlahden rannoilla jo onkin tehty, on Haukitehdas-hankkeen pääpainopiste eteläisellä rannikolla, jossa hauki kaipaa enemmän apua.

Sisävedet

Hankkeen painopiste on toistaiseksi ollut eteläisellä rannikolla eikä maamme lukemattomia sisävesiä ole aloitettu kartoittamaan.

Vesistöjä tai vesistön osia on kuitenkin seulottu läpi aina erilaisten yleisövinkkien myötä tai vesistökunnostusten yhteyksissä, kun Haukitehdas-hankkeelta on pyydetty apuja.

Tätä työtä teemme mielellämme jatkossakin.