Kuore
Osmerus eperlanus
Kuore eli norssi on pienikokoinen sisä- ja murtovesien kala. Kuoreita saadaan usein erityisesti pilkkimällä. Kuorekalat ovat läheistä sukua lohikaloille, josta kertoo myös kuoreen selästä löytyvä rasvaevä. Kuoreet saapuvat keväällä suurina parvina rantamatalaan sekä jokien ja purojen suualueille kutemaan. Kutuaikaisella kuoreen lippoamisella on Suomessa pitkät perinteet, jotka ovat edelleen voimissaan. Kuoretta pyydetään myös nuotalla, rysällä, verkolla. Kuore on erinomainen ruokakala.
Tuntomerkit
Kuore on esiintymisalueesta ja koosta riippuen vaalea, hopean harmaa, joskus jopa hieman kellertävä pienikokoinen kala. Suhteellisen suuren hampaallisen suun, rasvaevän sekä kurkkua muistuttavan ominaishajun takia sitä harvoin sekoitetaan muihin kalalajeihin.
Ravinto
Useiden muiden pienikokoisten kalalajien tavoin kuoreen ravinto koostuu lähes pelkästään eläinplanktonista. Isommat kuoreet syövät lisäksi pohjaeläimiä ja kalanpoikasia.
Levinneisyys ja elinympäristö
Kuoretta tavataan lähes koko Suomen alueella niin sisävesissä kuin Itämeressäkin. Kuore viihtyy sekä karuissa että rehevöityneissä vesistöissä. Kuoreet liikkuvat suurissa parvissa selkävesillä lukuun ottamatta kutuaikaa.
Kasvu
Kuore kasvaa ensimmäisen elinvuotensa aikana noin kuuden sentin mittaiseksi. Tämän jälkeen kasvussa on suuria eroja järvien ja merialueen välillä. Merialueella kuore voi kasvaa yli kaksi senttiä vuodessa ja saavuttaa jopa 30 sentin mitan, kun järvialueilla ne jäävät yleensä noin 15 sentin mittaisiksi. Suomen ennätyskuore saatiin verkoilla Kotkan merialueelta vuonna 2007 ja se painoi 0,26 kiloa.