Kahlaa varoen
Huomioi taimen ja harjus
Monissa koskikalastuskohteissa on asetettu kahluukieltoja mädin ja pienpoikasten suojelemiseksi. Kiellot päättyvät kohteen sijannista riippuen touko- kesäkuussa. Kalastajien on hyvä muistaa vielä kahluukiellon päättymisen jälkeen, että rantakivikoissa todennäköisesti piilottelee pieniä kalanpoikasia, joita ei tule häiritä.
Koolla on väliä-hankkeessa on teetetty infograafeja ja opasteita, joiden avulla neuvotaan välttämään mädin ja poikasten päälle kahlaamista. Voit nähdä teettämiämme infotauluja suosituimmissa kalastuskohteissa eri puolilla maata.
Taimenen lisääntyminen
Taimen kutee syksyllä virtavesien soraikoille. Kutua varten taimennaaraat kaivavat soraikkoon kuopan, jonka naaras kutemisen jälkeen peittelee soralla. Mätimunat kehittyvät talven ajan soraikon sisässä.
Kun poikanen on keväällä kehittynyt tarpeeksi pitkälle mätijyvän sisällä, koittaa sen kuoriutumisen hetki. Kuoriutuminen alkaa maamme eteläosassa huhti-toukokuun vaihteessa. Mitä pohjoisemmaksi mennään, niin sen myöhemmin poikaset kuoriutuvat.
Kuohkealla ja sopivan karkealla soraikolla poikaset jäävät soran suojiin piilottelemaan. Ne pysyttelevät soran suojissa, kunnes ovat kehittyneet riittävästi ja pystyvät uimaan. Soraikolta poikaset siirtyvät pienpoikasalueelle, jossa ne pysyttelevät alkukesän ajan, monin paikoin kesäkuun loppuun saakka. Useimmiten pienpoikasalueet ovat lähellä rantaa sijaitsevia matalia hidasvirtaisia kivipohjaisia alueita.
Muista myös harjus
Harjuksen kutu ajoittuu virtavesissä touko-kesäkuun vaihteeseen. Ne valitsevat usein kutupaikkansa suvantojen alaosille sijoittuvilta hiekka-, sora- tai kivipohjaisilta alueilta. Harjuksenpoikaset kuoriutuvat noin kuukauden kuluttua kudusta.
Jotta taimenen ja harjuksen mäti ja pienpoikaset saisivat kehittyä ja kasvaa rauhassa, on virtavesissä kahlaavan kalastajan hyvä välttää kahlaamista kutusoraikoilla ja pienpoikasalueilla. Helpoiten tämä tapahtuu esimerkiksi niin, että pyrkii astelemaan jokeen aluksi pintakiviä myöten, jolloin välttää pienpoikasten häiritsemisen. Joessa kahlatessa on keväällä ja alkukesästä hyvä vältellä matalaa aluetta ja kahlata mieluimmin hieman syvemmillä alueilla.