27. Mökillä kalastus maistuu


Kalastus kuuluu mökkeilyyn ja kesälomaan kuten… no – kuten kalastus mökkeilyyn ja kesälomaan! Vietit lomaasi sitten järven rannassa tai meren äärellä, voit tuntea kuinka viimeisetkin stressin rippeet huuhtoutuvat istahtaessasi laiturille ongen kera tai loikatessasi veneeseen virveli kaverina. Mökillä on myös aikaa harjoitella kalankäsittelytaitoja. Ja mikä parasta, laittaa ruokaa ulkona. Antaudu tänä kesänä maistuvien mökkikalastuspäivien lumoon. Ja muista: myös 18-69-vuotiaan (huom! laki muuttunut 2024) kalastavan mökkiläisen tulee maksaa kalastonhoitomaksu, vaikka ”vain vähän heittelee virveliä laiturilta”. Eli luvat kuntoon, niin kalastus maistuu entistä paremmalta!

28. Lähde rennosti Street fishing -kisaan tai kurssille


Lähde rennosti Street fishing -kisaan

Jos vietät kesääsi kaupungissa, ei kalastusta tarvitse silti unohtaa. Kaupungit tarjoavat paljon kiehtovia kohteita kalastuksen harrastajalle, eikä tunnelmassa tarvitse olla yksin. Helppo ja hauska tapa tutustua miten kaupungissa voi saada saalista, on osallistua kaikille sopiviin, matalan kynnyksen Street fishing -kisoihin. Kisaan voi ottaa osaa ilman mitään menestyspaineita, tärkeintä on yhdessäolo. Haasta tänä kesänä itsesi etsimään kiehtovimmat paikat omasta kaupungistasi kalastaa. Tutki uusia sillanalusia, lampia metsien kätköistä, tai uutena harrastajana tutustu suosituimpiin kaupunkikalastuspaikkoihin. Siirry mestoille bussilla, ratikalla tai fillarilla. Huomaat, että Suomen kesäkalastuskatu on kuuma.

Katso vaikka nämä:

29. Nappaa lohi siiman päähän


Nappaa lohi siiman päähän

Oletko vailla isoja elämyksiä? Lohenkalastuskausi alkaa Tornionjoella 8. kesäkuuta ja Simojoellakin vieheet on jo viritetty nousulohen pyyntiin. Suomen parhaat Itämereen laskevat lohijoet houkuttelevat kesäisin tuhansia kalastajia testaamaan taitojaan. ”Lohi annetaan, ei oteta” – sanonta kuvastaa hyvin lohenkalastuksen haastavuutta. Vaikka jokien lohikannat ovat nykyisin varsin vahvat ja pintovia kaloja näkyy tämän tästä joella, niiden narraaminen siiman päähän vaatii taitoa ja tuuria. Heititpä uistinta tai perhoa, soutu-uistelua unohtamatta, näiltä joilta löydät hyvät puitteet. Vapaa-ajankalastajien vinkki vieheen valintaan: laita siiman päähän jotain punamustaa niin siitä ei juuri ottiväri parane!

30. Kalasta itse kala juhannuspöytään


Kalasta itse kala juhannuspöytään

Ei mikään maistu niin hyvältä juhannuspöydässä kuin itse pyydetty kala. Tee juhannuksen kalanpyyntiretkestä mukava  ohjelmanumero – vähän kuin joulukuusen hakemisesta jouluaattona – ja kenties uusi perinne keskikesän juhlaan. Suuntaa vaikka aikaisin aamulla kalalle veneellä tai nauttikaa rannalta kalastamisesta keskipäivän iloksi. Antakaa ahdin päättää mitä juhannuksen kalamenusta löytyy. Savustus ja grillaus kuuluvat juhannukseen ja kumpikin valmistustapa sopii lähes mille tahansa kalalle, kun sovittaa kypsennysajan kalan lajin ja koon mukaan. Alta saat vinkit savustukseen sekä ohjeen juhannuspöydän grillivartaisiin, joissa toimii mikä tahansa vaalealihainen kala ja mikseipä punalihainenkin. Maistuvaa juhannusta!

31. Mimmitkin kalastaa!


Mimmitkin kalastaa!

Ohoi sinä mimmi, mamma tai mumma – kaipaatko uutta harrastusta? Kivaa tekemistä, joka tarjoaa elämyksiä luonnossa, ja myös lähiruokaa omaan pöytään? Juuri sinua varten olemme käynnistäneet Mimmit kalastaa! -toiminnan. Sen avulla löydät kannustavan yhteisön, matalan kynnyksen tapahtumia ja myös kalakavereita! Tutustu toimintaan ja lähde mukaan kalastavien mimmien joukkoon. Ja tiedoksi; on muuten mimmien Instagram-tili sen verran hauskaa seurattavaa, että ihan kaikki saa menoa seurata – sukupuoleen katsomatta.

Katso vaikka nämä:

32. Onki24 haastaa onkimaan kellon ympäri


Onki24 haastaa onkimaan kellon ympäri

Kesäkuun lopulla kisattava Onki24 on vuorokauden kestävä onkikilpailu, johon voit osallistua mistä tahansa Suomesta käsin. Tässä kisassa pidetään hauskaa ja jännitetään omaa suoritusta parin kanssa, joten nappaa kaveria hihasta ja ilmoittautukaa mukaan! Kilpailukaloiksi hyväksytään seitsemän eri särkikalalajia, joista kolmen suurimman yhteispituus ratkaisee paremmuuden. Kilpailukalat kuvataan kisan oman mittatarran päällä ja ilmoitetaan älypuhelimen avulla järjestäjälle. Tämä kisa kutsuu tutustumaan särkikaloihin ja suorastaan pakottaa kehittymään lajintunnistuksessa. Ei siis muuta kun coolerit pakkiin ja miettimään, onko se särki, sorva vai suutari? Kisassa ei tarvitse onkia koko vuorokautta, vaan osallistua voi vaikka pariksikin tunniksi. Tule mukaan!

33. Nyt lirkitään


Nyt lirkitään

Yöllinen lirkkiminen avaa oven aivan uuteen maailmaan. Yön hämärissä pienimmätkin kalalajeistamme uskaltautuvat piiloistaan näkyville ja lajien kirjo yllättää kokeneenkin kalastajan. Näppärä lirkkivapa syntyy hyvin ohuesta siiman pätkästä, pienestä onkipainosta ja pienen pienestä koukusta. Vavaksi käy esimerkiksi onkivavan kärkiosa tai jopa maasta löytynyt oksa. Jos siis mökillä ei nukuta tai haluat tutkia kaupungin vedenalaista maailmaa uudesta näkökulmasta, lähde retkelle kalojen yölliseen maailmaan. Ota mukaan ainakin lirkkivapa, pitkävartiset kumpparit ja otsalamppu. Yhdestä madosta riittää minikoukkuun syötinpalasia pitkäksi aikaa.

Katso vaikka nämä:

34. Perholla nappaa


Perholla nappaa

Perhokalastus on yksi hauska tapa harrastaa viehekalastusta. Perho on vieheenä erittäin kevyt ja siitä johtuen käytettävät välineet eroavat huomattavasti uistinkalastuksesta. Perhokalastuksessa käytettävät vavat ovat pitkiä ja notkeita, koska niiden avulla heitetään painavahkoa siimaa, johon sidotun perukkeen jatkeena on perho. Perhot voivat jäljitellä kalojen ravintoa tai olla vain muutoin kalojen iskukynnyksen ylittäviä ärsykeperhoja.


Perhovavat voidaan karkeasti jakaa yhden- ja kahdenkäden vapoihin. Yhden käden vavoilla kalastetaan tyypillisesti pienempiä kaloja salakoista muutaman kilon painoisiin haukiin ja taimeniin. Kahden käden vapoja käytetään lähinnä lohen kalastuksessa. Perhokalastusta pidetään haastavana kalastusmuotona, mutta todellisuudessa jo hyvin pienellä harjoittelulla saavutetaan riittävät kalastustaidot kalojen narraamiseksi. Perhokalastukseen tutustumisessa opit konkareilta ovat todella arvokkaita ja niiden avulla vältetään yleisimmät sudenkuopat. Oppia voi hakea tuttujen kalastajien lisäksi kalastusseuroista, mutta myös netin syövereistä löytyy paljon hyödyllisiä vinkkejä. Perhot voi halutessaan sitoa itse, jolloin harrastus saa uuden syvemmän ulottuvuuden.

35. Kuhan kalastan


Kuhan kalastan

Kuha on kesän suosikkisaalis monelle kalastajalle. Kaunis pronssikylki on mielenkiintoinen kalastettava ja kuha tarjoaa myös ruokapöytään herkkuaterian. Vastuullinen kalastaja jättää kuhien kutukarikot rauhaan ja aloittaa kalastuskauden kesäkuussa kuhien palattua kosioriennoistaan. Vaikka kuha mielletään lämpimän keskikesän kalalajiksi, niin sitä saa saaliiksi ympäri avovesikauden. Viileän- tai tuulten sekoittaman veden aikaan kuhaa kannattaa tavoitella pohjan läheisyydestä. Upota siis pilkki tai jigi pohjan läheisyyteen ja nappaa ruokakalasi sieltä. Salmet sekä selkävesien pakat eli veden alaiset kumpareet ja rinteiden reunat ovat parhaita kalapaikkoja. Kelien tyynnyttyä, ja veden pintakerroksen lämmettyä päälle 20-asteen lämpötilaan, kuhan uistelu tuottaa hyviä saaliita. Vedä uistinta veneen perässä selkävesillä pinnan tuntumassa. Erityisesti 10-15 senttiset herkkäuintiset vaaput antavat hyviä saaliita. Kuhia tavoittaa uistellen sameasta vedestä läpi päivän, mutta kirkkaan veden alueilla kalastamaan kannattaa lähteä vasta juuri ennen auringon laskua.

36. Seuraa Viehekalastuksen SM -tapahtumaa


Seuraa Viehekalastuksen SM -tapahtumaa

Kun tiukka kilpailuvietti ja kalastus yhdistetään, se on menoa se!  Miltä näyttää kalastuskilpailussa, jossa otetaan tosissaan mittaa kanssakilpailijoista? Sen pääset kokemaan, kun hyppäät mukaan Viehekalastuksen SM-kisojen tunnelmaan 14.-16.6.2024. Tänä kesänä maamme kovimpien ahvenen- ja hauenkalastajien sapelinkolistelua pääset todistamaan seuraamalla suoraa kisalähetystä YouTuben kautta (@vapaa-ajankalastajat) tai saapumalla paikan päälle Mänttä-Vilppulaan Keurusselän maisemiin. Ja kyllä veikkaamme, että näennäisestä totisuudesta huolimatta, tässäkin kisassa on osallistujilla pilke silmäkulmassa ja hauskuus pääosassa. 

Katso vaikka nämä:

37. Kuhaa kesäpöytään


Kuhaa kesäpöytään

Kesäkeittiön ohjenuorana saa toimia rentous. Lähikala, tuoreet kotimaiset kasvikset ja eri makumaailmojen mausteet eri tavoin yhdistettynä tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia kesäpäivien iloksi. Kuha on melko miedon makuinen ja kypsänä helposti hajoava kala. Sen kanssa on helppo yhdistää melkein mitä tahansa makuja, mutta kannattaa olla varovainen, ettei jyrää sitä liian voimakkailla mausteilla. Jos haluat laittaa kuhaa grillissä, suosittelemme paketoimaan kuhan vaikkapa foliooon tai käyttämään halsteria. Sitruunalla tai limellä marinoituna kuha kiinteytyy ja sopii mainiosti kesäpöytään vaikkapa vaihteluna graavikalan tilalle.

Ota rennosti ja kokeile rohkeasti oman maun mukaan tai nappaa alta valmiit hyväksi havaitut vaihtoehdot.

38. Kokeile ravustusta


kokeile ravustusta

Ravustus tarjoaa jännittäviä loppukesän elämyksiä. Ravustussesonki alkaa heinäkuun 21. päivä ja jatkuu aina lokakuun lopulle. Ravustuksen kohteena meillä on kahta eri rapulajia, kotimaista jokirapua sekä Pohjois-Amerikasta meille tullutta täplärapua. Molemmat ovat maittavia rapupöydän herkkuja, mutta syömällä haitallista vieraslaji täplärapua, teet samalla vastuullisuusteon. Pyyntitapoina voit kokeilla vaikka jännittävää tikkupyyntiä yön hämärissä tai tavoitella merralla runsaampaa saalista. Jos innostut, muistathan että ravustukseen tarvitaan vesialueen omistajan lupa. Lisäksi 18-69-vuotiaiden tarvitsee huolehtia kalastonhoitomaksu kuntoon. Ravulla ei ole asetuksen määräämää alamittaa, mutta monin paikoin kalatalousalueet ovat asettaneet 10 sentin alamitan. Vastuullinen ravustaja ei levitä rapuruttoa vaan huolehtii pyyntivälineiden desinfioinnista.

39. Pidetään rapukestit


Pidetään rapukestit

Oletko koskaan järjestänyt itse rapukestejä? Rapujen valmistus ja syöminen ovat oma hauska rituaalinsa. Ravut valmistetaan keittämällä ne väljässä kiehuvassa vedessä, johon on lisätty merisuolaa ja tilliä. Perinteisen tavan mukaan ravut asetellaan esille alustalle pyrstöt keskelle päin. Näin rapuja kasaamalla saadaan näyttävä tarjollepano, joka tuo juhlan tuntua ihan vaikka mökilläkin. Perinteinen tapa on laulaa ruokailun lomassa rapulauluja. Vinkki: tehkää porukalla ikioma rapulaulu! Ja vaikka ohjeistuksia löytyy siihen miten ravut kuuluisi syödä tai miten pöytä koristella, pidä vapautena tehdä rapujuhlista rohkeasti omannäköiset. Siten saat luotua itseä miellyttävän rapujuhlaperinteen.

Katso vaikka nämä:

Kalastus maistuu – Kesän haastelista


Suhtaudutko kalastukseen  fiilistellen, hakien hyvää oloa? Vai innostutko teknisemmästä, ehkä hieman tavoitteellisemmasta suorittamisesta? Kumpi tahansa  tapasi onkaan, kalastus tarjoaa paljon elämyksiä. Haastammekin tänä vuonna kerryttämään niitä kaikkina vuodenaikoina. Tulosta alta haastelista käyttöösi, inspiroidu vinkeistä ja suuntaa kalalle. Vuoden lopussa lupaamme että olet monta kokemusta rikkaampi ja oppinut myös uutta.

Kireitä siimoja!

Some