14. Nyt ongitaan!


Kalastus maistuu – nyt ongitaan!

Nyt on hyvä aika kunnostaa onkivälineet tulevan avovesikauden onkireissuja varten. Kun onkivälineet ovat huolletut ja toimivat, on kalastus mielekästä ja myös saalista saa suuremmalla todennäköisyydellä. Olit sitten aloitteleva kalastaja, harrastaja tai pidemmälle ehtinyt, saat oheisilta opasvideoilta hyviä vinkkejä niin välineistön valintaan, sen käyttöön kuin itse onkimiseenkin. Onkiminen kuuluu yleiskalastusoikeuksiimme eli se voidaan rinnastaa jokamiehenoikeuksiin. Mukavaa tekemistä niin yksin rentoutuessa kuin isommallakin porukalla. Nähdään ongella!

15. Särkikalat nousevat jokiin


Kalastus maistuu – särkikalat nousevat jokiin

Keväällä on kiva aloittaa onkikausi, kun särkikalat nousevat jokiin kutemaan. Etelä- ja lounaisrannikon jokiin nousee esimerkiksi särkeä, lahnaa, vimpaa, säynettä, seipiä ja pasuria. Järviin laskevista joista voi lisäksi saada sulkavaa ja jopa toutaimen. Pohjoiseen päin mentäessä lajimäärä hieman vähenee. Merenkurkun korkeudella ei tavata vimpaa ja sisävesien puolella sulkavaa löytyy vain muutamin paikoin. Eri särkikalalajit voivat ensikatsomalla olla hyvin samannäköisiä, mutta tunnistaminen onnistuu, kun opettelee tärkeimmät tuntomerkit. Syötiksi särkikaloille kannattaa valita matoja tai kärpäsentoukkia. Lisähoukutusta syöttiin saa pujottamalla koukkuun maissinjyvän.

Tärpit:

16. Tutustutaan syötteihin


Kalastus maistuu – tutustutaan syötteihin

Kävikö niin, että matomaa on jäässä tai rutikuiva? Kokeile onkimista taikinalla!

Lisää pieneen vesitilkkaan jauhoja, kunnes sinulla on kiinteä taikina, joka ei enää tartu sormiin – siinä se. Sitten vain sopivaa taikinapalleroa koukkuun ja tarjotaan kaloille. Erityisesti monet särkikalat haukkaavat mielellään tällaiseen yksinkertaiseen taikinasyöttiin. Halutessasi voit myös lisätä taikinan joukkoon erilaista tuoksua tai makua esimerkiksi vaniljasokerin, korianterin, mansikan tai vaikka sinihomejuuston avulla. Vain mielikuvitus on rajana ja kokeilemalla selviää. Tiesitkö muuten, että etenkin särki pitää vaniljasta ja korianterista ja lahna on heikkona toffeen tuoksuun. Mitä muuta voisi koukkuun laittaa kuin taikinaa?

Tärpit:

17. Litkataan silakkaa


Kalastus maistuu – litkataan silakkaa

Silakat, nuo Itämeren pikkuiset hopeaharkot, on kätevä pyytää litkaamalla. Silakkalitkoja saa kaupasta edullisesti, mutta itse tehty on aina itse tehty, joten mikset askartelisi omaa! Kiinnitä useampia hopean- tai kullankiiltäviä koukkuja siimaan pienin välimatkoin ja lisää paino alapäähän – toimiva ottipeli on siinä! Silakka-aika on parhaimmillaan toukokuussa eikä tähän kalastusmuotoon tarvita edes kalastuslupia. Käy kokeilemassa!

Tärpit:

18. Tuore silakka vie kielen


Kalastus maistuu – tuore silakka vie kielen

Onko kevättä ilman tuoreita silakoita? Monen mielestä ei. Perinteeseen nojaava paistaa silakat pannulla voissa ja käyttää leivityksessä ruisjauhoja, keliaakikko puolestaan gluteenittomia korppujauhoja. Oletko testannut paistamisessa kokkienkin suosimaa öljy-voi -yhdistelmää tai korkean kuumuuden kestävää kirkastettua voita? Silakan syönti on ekoteko, sillä silakkaa syömällä autat Itämerta vähentämällä sitä rehevöittävää fosforia. Kannustamme kokeilemaan myös uusia tapoja valmistaa tätä maittavaa kausiherkkua. Lähde vaikka retkelle ja valmistakaa yhdessä retkikeittimellä merihenkistä rantakalaa.

19. Koko vuoden kalat 47 euroa


Kalastus maistuu – koko vuoden kalat 47 euroa

Ei paha, vai mitä? Tiesitkö, että Suomessa on kalastuslakiin pohjautuva kalastusmaksujärjestelmä. Sen mukaan kalastonhoitomaksu koskee kaikkia 18-69-vuotiaita, jotka kalastavat muulla tavoin kuin onkimalla, pilkkimällä tai silakkaa litkaamalla. Kalastonhoitomaksuilla hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia. Eli: jos olet aikuinen ja kalastat satunnaisestikin esimerkiksi heittämällä virveliä, uistelemalla, katiskalla, verkolla tai vaikka ravustat, kanna kortesi kekoon ja hoida kalastonhoitomaksu kuntoon. Ei ole kallis tämä kalatiski. Luvan saa myös päiväksi (6 €) tai viikoksi (16 €).

20. Siikaa siiman päähän


Kalastus maistuu – siikaa siiman päähän

Kevät on siianonginnan kulta-aikaa. Tämä leppoisa kalastusmuoto innostaa nauttimaan myös lähiympäristöstä, koska sen jälkeen kun siikakoukku on heitetty veteen ja vapa asetettu kivenkoloon odottamaan tärppiä, on aikaa nauttia auringosta, herkutella eväillä ja seurata muuttolintujen ääniä. Siianonginta vaatii kalastonhoitomaksun suorittamisen (18-69-vuotiaat). Jos haluat kalastaa useammalla vavalla, vaaditaan lisäksi vesialueen omistajan lupa.

Tärpit:

21. Siika lumoaa maullaan


Kalastus maistuu – siika lumoaa maullaan

Siika on erinomaisen maittava ruokakala. Tämä lohikaloihin kuuluva kalalaji sisältää rasvaisuutensa vuoksi paljon hyviä rasvahappoja, jotka ovat hyväksi sydämen ja verisuonten terveydelle. Kuten muistakin kaloista, D-vitamiini ja kalium tulevat hyödyllisenä lisänä. Siian ruoaksi laittaminen onnistuu niin uunissa, savustimessa, grillissä, keittämällä, höyryttämällä kuin graavattunakin. Vain luovuus on rajana! Tehdäänkö teillä tänä keväänä siikahampurilaisia? Vai kenties tikkusiikaa avotulella? Vai nautitko siian lempeästi uunissa kypsennettynä? Eikä ongella nousevia pikkusiikojakaan (nk. pannusiikoja) kannata karsastaa ruokapöydässä. Niistä syntyy vaikkapa maukkaat siikarullat, jotka pekoni ja tuorejuusto pitävät mehevinä.

Tärpit:

22. Kurkun tuoksua, kuoreen kutua


Kalastus maistuu – kurkun tuoksua, kuoreen kutua

Kuore, eli “norssi” hakeutuu keväällä virtapaikkohin kutemaan. Niin isommat joet kuin pienet purotkin voivat olla täynnä näitä kurkulta tuoksuvia ruokapöydän herkkuja. Liha muistuttaa maultaa kuhaa. Oikeaan aikaan oikeassa paikassa on kuoretta tarjolla jopa massoittain, mutta ajoituksessa on oltava tarkka: kutu kestää vain lyhyen ajan. Kuoretta pyydetään tällöin perinteisesti lipolla eli tarkoitukseen sopivalla haavilla. Lippoamiseen tarvitset kalastonhoitomaksun (18-69-vuotiaat) sekä vesialueen omistajan luvan (iästä riippumatta). Ruoaksi valmistaminen on helppoa. Kuoreen voi perata ottamalla pään pois, samoin kuin muikusta. Perkaaminen ei ole välttämätöntä, mutta pään mukana poistuvat kurkun tuoksua levittävät hajurauhaset. Kala pyöräytetään suolalla maustetuissa ruisjauhoissa ja paistetaan voissa pannulla. Herkullista, kokeile!

23. Bongataan kutuhauki


Kalastus maistuu – bongataan kutuhauki

Huhtikuu on haukibongarin kulta-aikaa. Haukien selkiä voit nimittäin nähdä aivan matalissa rannoissa! Toimi näin: 1) Paikanna hyvin matala, kasvillisuusvaltainen ja tuulilta suojainen vesialue, joka lämpenee nopeasti,  2) Odota aurinkoista päivää, 3) Mene paikalle polaroid-aurinkolasit silmillä ja kiikarit kaulalla, 4) Ole hiljaa ja liikkumatta. Saatat nähdä haukien kutuhurmosta vierelläsi. Myös muu ympäröivä luonto “herää eloon”, kun olet hiljaa hetkisen ja vain tarkkailet. Nautinnollisia luontohetkiä!

Tiesitkö: Hauille hyvin soveltuvat kutualueet ovat vähentyneet merkittävästi viime vuosikymmeninä. Haukitehdas-toiminnan avulla pyrimme korjaamaan tilannetta. Tule mukaan talkoisiin!

24. Kokkaa säynettä ja yllätä


Kalastus maistuu – kokkaa säynettä ja yllätä

Oletko koskaan nostanut viikonlopun päivällispöytään säynettä? Haastamme kokeilemaan ja yllättämään aterioitsijat! Kylmästä vedestä pyydetty säyne on maukas ja monipuolinen ruokakala. Suuren kokonsa ansiosta se sopii hyvin valmistettavaksi niin savupöntössä kuin uunissakin ja se maistuu erinomaiselta myös graavattuna.

Kokonaisena kypsennettävään kalaan kannattaa loihtia erilaisia makumaailmoja  täyttämällä kalan vatsa vaikkapa yrteillä. Perinteisen tillin lisäksi kannattaa rohkeasti kokeilla myös muita yrttejä omien makumieltymysten mukaan. 

Alla olevassa rosmariinin sävyttämässä reseptissä ei kannata säikähtää suolan suurta määrää. Sen rooli on toimia vain suojakuorena, jonka alla kypsyy hiljalleen mehevä ja herkullinen säyne. 

25. Fongaus avaa ovet kalalajien maailmaan


Kalastus maistuu – fongaus avaa ovet kalajien maailmaan

Oletko kuullut fongauksesta? Fongauksessa eli lajikalastuksessa yritetään kalastaa mahdollisimman monta eri kalalajia. Fongauksessa kalan koolla ole väliä – pieni kymmenpiikki on yhtä arvokas kuin 10 kilon hauki. Fongaus kehittää monipuolisesti kalastustaitoja ja samalla sen avulla oppii tunnistamaan yhä useampia kalalajeja ja samalla oppii paljon mm. kalojen elinympäristöistä. Fongaus tarjoaa mukavaa sisältöä myös esimerkiksi tulevan kesän lomareissuihin. Mitä lajeja eri paikkakunnilta voisikaan löytää?

26. Kalastuselämyksiä kaupungeissa


Kalastus maistuu – kalastetaan kaupungissa

Kun kalastusinto iskee, mutta ei ole mahdollista lähteä pidemmälle kalareissuille, ei hätää! Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs, vaan myös kaupunkien keskustat ja lähialueet tarjoavat monipuolisesti kalastusmahdollisuuksia. Joskus seudun paras apaja voi olla aivan kaupungin ytimessä. Kiva keino tutustua urbaaniin kaupunkikalastukseen, on osallistua kaverin kanssa rentoon Street fishing -kilpailuun tai kurssille. Ei muuta kuin etsimään kalastuselämyksiä myös kaupungeista – onkimalla, fongaamalla, laituripilkkimällä tai vaikkapa jigaamalla!

Kalastus maistuu – Kevään haastelista


Suhtaudutko kalastukseen fiilistellen, hakien hyvää oloa? Vai innostutko teknisemmästä, ehkä hieman tavoitteellisemmasta suorittamisesta? Kumpi tahansa tapasi onkaan, kalastus tarjoaa paljon elämyksiä. Haastammekin tänä vuonna kerryttämään niitä kaikkina vuodenaikoina. Tulosta alta haastelista käyttöösi, inspiroidu vinkeistä ja suuntaa kalalle. Vuoden lopussa lupaamme että olet monta kokemusta rikkaampi ja oppinut myös uutta.

Kireitä siimoja!

Some