1. Nautitaan oikeudestamme pilkkiä!
Talvi on täällä! Hyvä ja helppo tapa tutustua talviseen kalastusharrastukseen on lähteä pilkille. Pilkkiminen kuuluu yleiskalastusoikeuksiimme eli on rinnastettavissa jokamiehenoikeuksiin.
Tiesitkö muuten, että pilkintä on ollut yleiskalastusoikeus vasta vuodesta 1996 asti? Nykyiset yleiskalastusoikeudet ovat tulosta yli 50 vuoden sinnikkäästä vapaa-ajankalastajien ja heidän järjestöjensä tekemästä työstä. Aloittelijalle hyvä tapa tutustua pilkkiharrastukseen on lähteä pilkille kokeneen harrastajan seurassa, kalastusseuran mukana, tapahtumissa tai alkeiskurssilla. Pilkkimistä harrastaa Suomessa yli puoli miljoonaa ihmistä. Tule sinäkin mukaan!
Tärpit:
2. Tehdään kalankäsittelytaidosta kansalaistaito!
Kotimainen, itse kalastettu lähikala lautasella. Siinä kerrassaan erinomainen syy varata vuodesta ainakin joitain päiviä kalastukselle. Kalankäsittelytaitojen puuttuminen on monelle syy olla lähtemättä kalaan. Tänä vuonna opitaan kalankäsittelyn taitoja käytännön tekemisen kautta, joten veitsi käteen!
Kalankäsittelyn, etenkin fileoinnin, oppiminen vaatii toistoja, joten suhtaudu taidon oppimiseen mielekkäänä matkana. Vain tekemällä ja toistamalla taidot kehittyvät. Kalankäsittelyn taito innostaa myös kalastusharrastuksen jatkamiseen. Ota haaste vastaan ja tehdään kalankäsittelytaidoista yhdessä kansalaistaito!
Tärpit:
3. Tapsipilkillä saa aloittelijakin saalista
Usein kuulee sanottavan seuraavaa: “Olen minä kerran tai kaksi käynyt pilkillä, mutta kun en ole saanut mitään.” Oletko kokeillut tapsipilkkiä? Siinä yhdistyy kahden pilkkityypin parhaat puolet: pystypilkin helppous ja nopeus sekä mormyskan eli morrin hyvä pyyntiteho.
Tapsipilkillä voitetaan lukuisia pilkkikisoja ja lisäksi se on ehdottomasti paras valinta aloittelijan siiman päähän. Pystypilkki toimii painona, joka vie pyydön kalojen luo pohjan tuntumaan helposti ja nopeasti. Sen alla roikkuu pätkä ohutta siimaa, eli tapsi, ja sen päässä on pieni morri vaikka kärpäsentoukalla höystettynä. Tällainen syötitetty morri sujahtaa helposti ahvenen siinä missä monen muunkin kalan suuhun. Käyhän testaamassa!
Tärpit:
4. Tutustutaan täkyongintaan eli ismeteen
Täkyonginta eli “ismete” on jäältä tapahtuvaa ootto-ongintaa, jossa käytetään syöttinä täkykalaa. Kerrassaan hieno ja rento, mutta parhaimmillaan varsin jännittävä petokalojen talvinen pyyntimuoto.
Tyypillisesti talvisen täkyonginnan tavoitesaalis on hauki, mutta kyllä mm. ahventa, kuhaa ja madettakin menetelmällä pyydetään.
Kuollut täkykala eli syöttikala, vaikkapa särki, ripustetaan selästään koukkuun ja lasketaan jään alle pyyntiin. Sitten vain hauen tärppiä odottelemaan. Yksinkertaista, mutta luonnollisesti tähänkin pyyntimuotoon liittyy paljon hienosäätöä ja välinevaihtoehtoja, että homma rokkaa.
Tärpit:
5. Innostutaan kisaamisesta!
Osa meistä innostuu aina toisten – tai itsensä – vähintään leikkimielisestä haastamisesta, oli kyseessä sitten lautapelit, kisaveikkaukset tai juoksukisa lounaspöytään. Jos tunnistat kilpailuvietin itsessäsi, kalastuskilpailut voivat olla juuri sinun juttusi. Lähestulkoon jokaiselta paikkakunnalta löytyy talviaikaan paikallisten kalastusseurojen järjestämiä pilkkikilpailuja, joten kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä kilpailuvastaavaan tai mennä paikalle avoimiin kilpailuihin. Kilpailujen kautta oppii ja koet mukavaa samanhenkistä yhteisöllisyyttä. Kipinää voi saada myös seuraamalla kilpailutapahtumia vaikka sosiaalisen median kautta. Ehkä sinäkin lähdet tänä vuonna mukaan?
Tärpit:
6. Vieheitä inventoimalla kalastusmuistojen äärelle
Kun pakkasmittari suosittelee pysymään sisätiloissa, on hyvä hetki keittää kupponen kuumaa ja inventoida pakeista ja laatikkojen pohjilta löytyvät vieheet. Tiesitkö, että vanhat ja rikkinäiset vieheet ja jigit voit nykyisin kierrättää? Tästä hyötyvät sekä ympäristö että aloittelevat kalastuksenharrastajat ja nuoret, joille kunnostetut vieheet päätyvät. Vieheiden tutkailu on myös hyvä syy vierailla vaikka omien vanhempien tai isovanhempien luona ja tutkia viehepakkeja yhdessä. Matkaan voi tarttua vieheitäkin arvokkaampia juttuja nimittäin kalastusmuistoja ja -tarinoita. Vinkki: vaihda vanhoihin vieheisiin yksihaarakoukut ja tuunaa isoisän vieheestä 2020-luvun ottipeli!
Tärpit:
7. Ruodottomat “ahvenhousufileet” ilahduttavat helppoudellaan
Ahven on yleinen koko maassa ja siksikin hyvä perusruokakala. Ahvenen käsittely ruodottomaksi kannattaa opetella, niin siitä saa helposti ja nopeasti raaka-ainetta monenlaisiin ruokiin. Ruodoton “housufile” kypsyy kuumassa liemessä tai pannulla nopeasti ja on todellista pikaruokaa. Jos kalan laitto on tuntunut hankalalta ja ruodot ovat olleet este syömiselle, tämä tapa on sinua varten. Ruodon löytänyt palkitaan muuten vapaa-ajankalastajien ruokapöydässä palkinnolla, joten tarkkuutta fileointiin!
Tärpit:
8. Lomaillaan kalastaen
Kotimaan talvilomareissuilla kannattaa ehdottomasti varata päivä tai pari kalastukselle. Innokkaimmille ei luonnollisestikaan viikko riitä, mutta on se hyvä alku. Eri puolelta Suomea löytyy hyviä pilkkikohteita ja etenkin lopputalvi auringon jo lämmittäessä houkuttelee nauttimaan pilkinnästä myös harrastusta aloittelevat. Itse valmistettu kalaruoka itse saalistetusta kalasta hellii lomallakin mieltä ja makuhermoja. Jätä siis stressi taakse, rakenna maittava kattaus retkieväitä, käännä katse kevätaurinkoon ja nauti lomalla talvikalastuksen tuomasta hyvinvoinnista omassa rauhassa tai läheisten kanssa. Minne sinä suuntaat tänä talvena lomakalaan?
Tärpit:
9. Luotainpilkinnällä opit nopeasti uutta kalojen käyttäytymisestä
Pilkintää on tehty kautta aikain ns. sokkona, ja hyvällä menestyksellä. Kaikuluotainten käyttö pilkillä on kuitenkin viime vuosina lisääntynyt melkoisesti, ja ihan ymmärrettävästi. Luotaimen avulla pilkkijä saa näet myös ”silmät” jään alle. Luotaimen avulla näet nopeasti, että onko pilkkireiän alla autiota vai onko pilkin ympärillä ehkä arkoja kaloja pohtimassa nappaamista. On oikeastaan hämmästyttävää, miten paljon uutta oppia yksi pilkkipäivä luotaimen avulla voi antaa jopa vuosikymmeniä perinteisesti kalastaneelle pilkkikonkarille, erityisesti huonon syönnin päivinä. ”Oho, vuosien aikana hioutunut houkutusnykäykseni sai lähestyvän kalan vain karkaamaan pois pilkin luota” on yksi tyypillisimmistä luotaimen tarjoamista ensiopeista. Sitten vain toista taktiikkaa testaamaan! Joko sinä olet kokeillut luotainta talvipilkillä?
Tärpit:
10. Madepilkillä jännitystä kalareissuihin
Madepilkintä on jännää puuhaa. Tämä hämäräaktiivinen vesiemme mörkö tuntuu napatessaan todella siiman päässä ja on talvikauden herkku. Madeapajille kannattaa suunnata viimeistään iltahämärissä, jolloin kalat aktivoituvat. Parhaiten mateita tulee kuitenkin usein pimeän laskeuduttua. Madetta pilkitään varta vasten tehdyllä mademorrilla tai isolla jigipäällä. Pilkintätekniikkaan kuuluu olennaisena osana pilkin pompottelu pohjaa vasten ja ajoittaiset nostot pompottelujen välillä. Välillä kannattaa myös pitää pilkkiä hetken paikoillaan aivan pohjan tuntumassa. Madepilkin koukkuun pujotetaan syötiksi kuollut kala tai kalan pala, esimerkiksi särki, silakka, kuore, kiiski tai muikku. Muista ottaa pimeäpilkille mukaan kaveri, jäänaskalit, otsalamppu ja lämmintä juotavaa. Hyvä tapa tutustua mateenpilkintään on kalastusseurojen järjestämissä tapahtumissa. Aiotkos mennä?
Tärpit:
11. Itse tehty kalakeitto kruunaa arjen
Keittoon sopii lähestulkoon kala kuin kala. Talven ehdoton kausiherkku on madekeitto, jota kannattaa mateen napattua valmistaa kerralla isompi satsi – joko perinteiseen tai moderniin tapaan omien mieltymysten mukaan. Maukkaan kalakeiton salaisuus kätkeytyy liemeen, joka kannattaa keittää itse. Kalaliemen keittäminen on suht nopea juttu, vartti riittää. Talven kalakeittoihin kannattaa kokeilla myös haukea, ahventa, kirjolohta tai eri kalojen sekoitusta. Keiton kokkaus yhdessä on mukavaa ja luovaakin puuhaa – ja syöminen vielä mukavampaa! Millaista kalakeittoa sinun keittiössä valmistuu?
Tärpit:
12. Kirrepilkillä nauttii koko perhe
Kirjolohen pilkintä on jännittävä talvinen kalastusmuoto. Vahva kirjolohi tarjoaa vastusta siiman päässä ja jäälle nostamisessa kannattaakin muistaa maltti. Kirjolohta istutetaan paikoin lampiin ja järviin kalastajien iloksi ja näissä erityiskalastuskohteissa kalastaminen vaatii erillisen luvan. Kirjolohta voi pilkkiä läpi talven, mutta kalojen aktiivisuus ja saalisvarmuus on parhaimmillaan ensi- ja viimeisillä jäillä, sekä hetken istutusten jälkeen. Pyynti onnistuu aktiivipilkkien esimerkiksi reilun kokoisella morrilla tai pienellä pystypilkillä, joissa muutama kärpäsentoukka toimii mainiona syöttinä. Jos tärppiä odotellessa haluaa vaikka paahtaa vaahtokarkkeja nuotiolla, voi jään alle virittää ns. ootto-ongen ja siihen vaikkapa kirjolohen pyyntiin tarkoitettua tahnaa syötiksi. Kirjolohet ovat usein liikkeessä, minkä takia jatkuva nopeatempoinen paikan vaihto ja kalojen aktiivinen etsiminen ei ole tarpeen. Oleellisempaa on löytää sopiva kohta, mistä kalojen voi olettaa uivan, ja sopiva syvyys, millä kalat kulloinkin uivat. Joskus kalat voivat olla hyvin matalassa, aivan jään alla, ja joskus selvästi syvemmällä.
Kirjolohikohteiden läheltä löytyy usein hyvin palveluita, kuten wc-tila ja nuotiopaikka, joten kirjolohen pilkintä sopii erinomaisesti koko perheelle.
Tärpit:
13. Pikkukaloista maittavaa arkiruokaa
Pilkillä tulee joskus paljon pientä kalaa, vaikka isompia toivoisi. Pienikokoisten kalojen vieroksuminen ei kannata edes niiden käsittelyn tai ruotoisuuden vuoksi. Tietysti täytyy pitää mielessä, että niiden käsittelyä helpottaa ohutteräinen lyhyehkö veitsi sekä kapeateräiset sakset tai kalapihdit. Ruoto-ongelma voidaan myös ohittaa helposti kypsentämällä kokonaisia perattuja kaloja maustekastikkeessa uunissa, jonka lämmössä kalojen ohuet ruodot pehmenevät helposti nautittavaksi ja tuloksena on maukas ja terveellinen kalaruoka. Miten sinä teet pienet kalat ruoaksi? Katso tästä yksi vaihtoehto, jota on helppo soveltaa.
Tärpit:
Kalastus maistuu – Talven haastelista
Suhtaudutko kalastukseen fiilistellen, hakien hyvää oloa? Vai innostutko teknisemmästä, ehkä hieman tavoitteellisemmasta suorittamisesta? Kumpi tahansa tapasi onkaan, kalastus tarjoaa paljon elämyksiä. Haastammekin tänä vuonna kerryttämään niitä kaikkina vuodenaikoina. Tulosta alta haastelista käyttöösi, inspiroidu vinkeistä ja suuntaa kalalle. Vuoden lopussa lupaamme että olet monta kokemusta rikkaampi ja oppinut myös uutta.
Kireitä siimoja!