Kalan käsittely ruoaksi

Tervetuloa kalankäsittelyn ihmeelliseen maailmaan! Tarjoamme kattavasti tietoa yleisimpien kalalajien käsittelystä, jotta saat herkullista raaka-ainetta ruokapöytääsi. Oli sitten kyseessä saaliin oikeaoppinen alkukäsittely, perkaaminen tai fileointi, löydät täältä asiantuntevat vinkit ja ohjeet. Tutustu monipuolisiin ohjeisiimme ja opi, miten voit käsitellä saaliisi parhaalla mahdollisella tavalla, jotta kalastusreissusi kruunautuu herkullisilla kalaruoilla. Hyvin käsitelty kala on nautinto kaikille aisteille.

Kalojen alkukäsittely

Huom! Nämä samat alkukäsittelyohjeet sopivat kaikille muille kaloille paitsi kolmipiikille, kymmenpiikille, siloneulalle ja mutulle. Alkukäsittely koostuu lyhyesti n…

Ahvenen nylkeminen saksilla

Tee selkäevien juureen molemmin puolin saksen terällä niskasta pyrstöön saakka ulottuvat viillot. Viiltojen tarkoituksena on irrottaa selkäevät tukiruotoineen niitä …

Ahvenen nylkeminen veitsellä

Kun nostat kalaa päästä kiinni pitäen, sen vartalon paino vetää kiduskannet auki ja kidukset saadaan esille. Voit viiltää kidukset irti niiden etu- ja takapuolelta k…

Hauen fileointi

Huom! Hauen fileointiohje sopii myös siialle, lohelle, taimenelle ja harjukselle. Perkaa verestetty hauki avaamalla sen vatsa ja poistamalla sisälmykset. Poista selk…

Hauen lihasruotojen poistaminen

Lihasruotorivi sijaitsee fileen sisäpuolella fileen paksussa selkälihaksessa. Etsi se vetämällä veitsenkärkeä tai sormenpäätä fileen pinnalla niskapuolelta alkaen py…

Kuhan fileointi

Huom! Nämä kuhan fileointiohjeet sopivat myös ahvenelle ja kiiskelle. Mikäli haluat kypsentää ja syödä kuhan nahan, suomusta kala ennen sen perkaamista. Aukaise kuha…

Särjen fileointi

Huom! Samalla menetelmällä voi särjen lisäksi fileoida myös seuraavat kalat: säyne, turpa, sorva, toutain, vimpa. Työnnä veitsen kärki niskan takaa kylkiviivan yläpu…