Ahvenen nylkeminen saksilla
Tee selkäevien juureen molemmin puolin saksen terällä niskasta pyrstöön saakka ulottuvat viillot. Viiltojen tarkoituksena on irrottaa selkäevät tukiruotoineen niitä lihaksessa kiinnipitävästä nahasta. Eviä ei kannata leikata irti saksilla, koska näin osa evien tukiruodoista jää selkälihan sisään.
Vedä selkäevät tukiruotoineen irti.
Leikkaa viilto kalan nahkaan molemmin puolin niskasta rintaevien tasalle. Päätä ei leikata tässä vaiheessa irti.
Poista nahka kummaltakin kyljeltä niskasta pyrstöön saakka työntämällä peukalo selkään tehdystä viillosta nahan ja lihan väliin, jolloin nahka alkaa irrota lihaksen päältä.
Työnnä nahat ”alas” molemmilta kyljiltä, jolloin ne jäävät enää päästä ja vatsasta kiinni.
Leikkaa kalan niskasta selkäruoto poikki.
Irrota nyljetty ahven sekä sen pää sisälmyksineen ja nahkoineen käsin toisistaan yhtenä pakettina alaspäin taittamalla alun perin niskaan tehtyä viiltoa pitkin.
Voit myös leikata pyrstön irti saksilla, mutta se paahtuu etenkin pannulla paistettaessa rapean maukkaaksi herkuksi.