Ahvenen nylkeminen veitsellä
Kun nostat kalaa päästä kiinni pitäen, sen vartalon paino vetää kiduskannet auki ja kidukset saadaan esille. Voit viiltää kidukset irti niiden etu- ja takapuolelta kahdella viillolla.
Aukaise kalan maha vatsaevien välistä peräaukkoon saakka ulottuvalla viillolla.
Työnnä veitsi kärki edellä ja terä pystyasennossa pään puolelta kidusten läpi ensimmäisen kidusviillon kautta peräaukkoon saakka. Terällä ei leikata, vaan veitsenlappeella kammetaan kidukset ja sisälmykset ulos.
Poista pää.
Poista selkäevä leikkaamalla niskasta pyrstöön ulottuva muutaman millimetrin syvyinen viilto evän kummallekin puolelle.
Repäise selkäevät irti pyrstön tyvestä alkaen, jolloin kaikki evän terävät tukiruodot saadaan poistettua.
Irrota peräevä samalla tavalla ohittaen eväruodot molemmin puolin.
Irrota suomustamaton nahka tylsähkön veitsen ja piikin avulla liu’uttamalla terää nahan ja piikin välistä nahan sisäpintaa pitkin niskasta päin alkaen.
Poista nahka samoin toiselta puolelta.
Kun ahven on nyljetty tähän tapaan veitsellä, saa sen mahalihat talteen lähes kokonaan.