Hauen fileointi

Huom! Hauen fileointiohje sopii myös siialle, lohelle, taimenelle ja harjukselle.

Perkaa verestetty hauki avaamalla sen vatsa ja poistamalla sisälmykset.

Poista selkäruodon alapuolella sijaitseva munuainen veitsellä, sormella tai lusikalla kaapimalla. Pyyhi lima ja veri talouspaperilla tai huuhdo kala kylmällä vedellä.

Aloita fileointi vinohkolla viillolla kalan pään taakse selkäruotoon saakka. Sitä ennen voit tehdä apuviillon, jonka avulla rintaevät jäävät kiinni pääosaan.

Selkärangan löydyttyä käännä veitsi vaakatasoon, paina sitä selkärankaa vasten ja vedä filee sitä pitkin irti.

Poista fileistä kylkiruodot kalapiikkiä tai haarukkaa apuna käyttäen. Saat ruodot helpommin irti, kun työnnät veitsen terän ruotorivin alle fileen etupäästä lukien vasta toisen tai kolmannen ruodon takaa. Irrota etupään pari–kolme ruotoa vasta viimeiseksi.

Poista fileistä nahka pyrstöstä alkaen. Veitsen kahvan tulee kulkea laudan ja pöydän reunan ulkopuolella, jotta veitsen voi painaa kunnolla vaakatasoon lautaa vasten.