Hauen lihasruotojen poistaminen

Lihasruotorivi sijaitsee fileen sisäpuolella fileen paksussa selkälihaksessa. Etsi se vetämällä veitsenkärkeä tai sormenpäätä fileen pinnalla niskapuolelta alkaen pyrstöä kohti. Leikkaa lihasruotorivin yläpuolelle ruotoihin asti ulottuva viilto ja vedä veistä kevyesti pyrstöä kohti. Ruodot tuntuvat veitsen kärjessä, mutta terä ei mene niistä läpi. Peräaukon kohdalla ruotorivi loppuu ja veitsen voi painaa fileen läpi.

Irrota ruodoton selkäpala pyrstöstä alkaen ruotorivin pinnan suuntaisesti pienin ulos- ja hieman taaksepäin suuntautuvin viilloin.

Leikkaa toinen fileepala irti ruotorivin vatsapuolelta fileen pitkittäistä saumakohtaa pitkin. Tämän palan pyrstöpuolen alaosassa on vielä jäljellä rivi pienen pieniä lihasruotoja, jotka kuitenkin tavallisesti pehmenevät kalaa kypsennettäessä.

Käännä lopuksi kookkaat lihasruodot sisältävä keskipala (nk. anopin pala) ympäri ja leikkaa alustaa vasten irti lihasruodoissa kiinni oleva pieni lihassuikale. Lopulta on käytössäsi kolme ruodotonta palaa.