Kalojen uudet alamitat ja miksi niitä kannattaa noudattaa

Pyyntimitat vapaa-ajankalastuksessa 1.1.2016 alkaen

Kalastusviranomainen (ELY -keskus) voi määrätä alueellisesti näistä enintään 20 % poikkeavia pyyntimittoja.

Lohi
– vähintään 60 cm, leveyspiirin 63°30 N pohjoispuolella Perämeressä vähintään 50 cm

Järvilohi
– vähintään 60 cm
– rasvaevällinen järvilohi rauhoitettu kokonaan Vuoksen ja Hiitolanjoen vesistöissä

Taimen
– rasvaeväleikattu taimen vähintään 50 cm
– rasvaevällinen taimen vähintään 60 cm leveyspiirien 64°00 N ja 67°00 N välissä sisävesissä, muualla meressä kuin Suomenlahdella vuoden 2018 loppuun saakka,
leveyspiirin 67°00 N pohjoispuolella sisävesissä vähintään 50 cm
– rasvaevällinen taimen rauhoitettu sisävesissä leveyspiirin 64°00 N eteläpuolella ja Suomenlahdella, kaikilla merialueilla vuodesta 2019 alkaen
– taimen vesissä, joihin ei vaellusyhteyttä merestä tai järvestä enintään 45 cm

Nieriä
– Inarinjärvessä vähintään 45 cm,
– rauhoitettu kokonaan Kuolimossa ja Saimaassa Puumalansalmen ja Vuoksenniskan välisellä alueella,
– muualla Vuoksen vesistössä vähintään 60 cm

Kuha
-vähintään 42 cm

Harjus
– sisävesissä vähintään 35 cm; leveyspiirin 67°00 N pohjoispuolella vähintään 30 cm meressä rauhoitettu kokonaan

Alamitta on kalojen alin sallittu pyyntimitta. Kalan pituus mitataan leuan kärjestä suoraksi ojennetun ja yhteenpuristetun pyrstöevän kärkeen. Saaliiksi saatu alamittainen kala on lain mukaan vapautettava elävänä tai kuolleena. Kalojen alamitoista säädetään kalastusasetuksessa.

Viisi hyvää syytä miksi alamittoja tulee noudattaa

1. Luonnollisen lisääntymisen mahdollistaminen
Alamittojen tarkoitus on turvata kalojen kasvu lisääntymiskokoon ja mahdollistaa vähintään yksi lisääntymiskerta ennen kuin kala voidaan ottaa saaliiksi. Uudet alamitat eivät vieläkään täysin turvaa taimenen osalta lisääntymistä, mutta mahdollistavat, että edes osa kaloista pääsee kutemaan.

2. Alamitat turvaavat paremman tuoton
Kalakannasta saatava saalis kasvaa, kun yhden vuosiluokan kalat pyydetään vasta, kun niiden yhteenlaskettu paino on kasvanut mahdollisimman suureksi. Koska esimerkiksi 60 cm taimen painaa noin kolme kertaa enemmän kuin 40 cm taimen, saadaan korkeaa alamittaa käyttäen myös istutetuista kaloista moninkertainen saalis verrattuna vanhaan tilanteeseen.

3. Isot kalat ovat tehokkaampia lisääntyjiä kuin pienet
Tutkimusten mukaan ensimmäistä kertaa kutevien kalojen lisääntymistulos on usein heikko, ja kalojen lisääntymismenestys paranee kokemuksen ja koon myötä. Siksi on tärkeää, että kalakannassa on suuria yksilöitä. Uudet korkeammat alamitat lisäävät todennäköisyyttä, että kalastukselta säästyy myös isoja menestyksekkäästi lisääntyviä kaloja.

4. Kalojen kalastaminen pienenä pienentää kalojen kokoa
Jos vain osa kaloista ehtii lisääntyä ennen alamitan saavuttamista, suosii kalastus hitaasti kasvavien kalojen yleistymistä  kalakannassa. Kun myös nopeakasvuiset kalat pääsevät lisääntymään, säilyy kanta nopeakasvuisena ja kalastajan kannalta tuottoisena.

5. Isot kalat ovat haluttuja kalastuskohteita
Varmasti kaikki kalastuksen harrastajat haluavat mieluimmin isoja kuin pieniä kaloja. Hyvä uutinen on, että kalat kasvavat, kun niiden antaa kasvaa. Uusien alamittojen myötä todennäköisyys kunnon vonkaleiden saamiseksi paranee. Tiedossa on siis laadukasta kalastusta.

Juha Ojaharju & Anssi Vainikka
Julkaistu alunperin 2.5.2017