Kansainvälinen kilpailutoiminta

Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) on aktiivinen toimija myös kansainvälisillä kalastuskilpailukentillä. The International Sport Fishing Confederation (CIPS), jonka jäsenenä SVK on, on maailmanlaajuinen urheilukalastusorganisaatio, joka jakautuu kolmeen ala-organisaatioon:

  • FIPSed (the International Fresh Water Sport Fishing Federation, eli makean veden kilpakalastusorganisaatio)
  • FIPS-Mouche (the International Fly Sport Fishing Federation, eli perhokalastuksen kilpakalastusorganisaatio)
  • FIPS-M (the International Sea Sport Fishing Federation, eli merikalastuksen kilpakalastusorganisaatio)

SVK on FIPSed:in ja FIPS-Mouche:n jäsen ja järjestöllä on siten oikeus lähettää omia edustusjoukkueitaan näiden organisaatioiden järjestämiin kansainvälisiin kalastuskilpailuihin.

Miten pääsee mukaan?

SVK:llä on pitkät kansainväliset perinteet kilpapilkinnän, kilpaonginnan sekä kilpaperhokalastuksen saralla.

Pilkinnässä järjestö osallistuu Pohjoismaiden pilkkimestaruuteen, joka järjestetään vuoron perään Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kilpailu on synnytetty näiden maiden yhteistyönä. Suomen joukkueeseen pyrkiville järjestetään karsintakilpailu aina varsinaista kilpailua edellisenä vuonna.

Mormyskoinnin maailmanmestaruus järjestetään FIPSed:in toimesta ympäri maapalloa. Vuosina 2015 ja 2020 kilpailu järjestettiin Suomessa ja jälkimmäisenä kertana suomalaiset voittivat maailmanmestaruuden sekä henkilökohtaisella, että joukkuetasolla. Maajoukkueeseen pyrkiville järjestetään karsintakilpailu aina edellisenä vuonna, jotta aikaa jää riittävästi valmisteluihin. Karsintaan ja itse MM-kilpailuun osallistuakseen, tulee olla SVK:n jäsen.

Onginnan kansainvälisiin arvokilpailuihin SVK osallistuu yleensä viiteen eri kilpailuun; MM-onki, seurajoukkueiden MM-onki, mastersien MM-onki, naisten MM-onki sekä EM-onki. Näitä järjestetään ympäri maailmaa ja joukkueisiin pyrkiville järjestetään karsinnat edellisenä vuonna. Seurajoukkueeseen pyrkivät karsivat SM-kilpaongen yhteydessä ja muihin joukkueisiin pyrkivät vuorostaan omassa, erillisessä karsinnassa. Karsintoihin ja MM-kilpailuihin osallistuakseen, tulee olla SVK:n jäsen.

Perhokalastuksen kansainvälisiin MM- ja EM -kilpailuihin järjestö osallistuu tällä hetkellä viiteen eri kilpailuun; MM-perhokalastus, naisten MM-perho, nuorten MM-perho, masters MM-perho sekä EM-perhokalastus. Perhokalastuksen SM-karsintakilpailuja järjestetään kotimaassa noin 30 vuodessa. Karsinnoista 40 parasta kilpailijaa saa paikan SM-loppukilpailuun. SM-loppukilpailun ja kahden parhaan SM-karsintakilpailun tulosten perusteella kilpailija saa ranking – pisteitä, joiden kertymää seurataan neljän vuoden ajalta. Miesten maajoukkueet valitaan ranking – pisteiden perusteella. Naisten, masters ja nuoret maajoukkueet valitaan osin SM-kilpailujen ja osin ranking – pisteiden perusteella.

Antidoping

SVK:ta ei toistaiseksi lasketa urheiluorganisaatioksi, eikä se sen takia ole Suomen antidopingin (WADA) alainen. Kansainvälisiin kalastuskisoihin osallistuvat ovat kuitenkin WADAn piirissä, koska kisojen etuorganisaatiot CIPS ja FIPS kuuluvat tähän. Näin ollen jokaisen suomalaisen kilpailijan tulee tietää esimerkiksi mitä lääkkeitä syö, ja onko näissä mahdollisesti kiellettyjä aineita. Jos toteaa syövänsä jotain kiellettyä ainetta sisältävää lääkettä, tulee niin kutsuttu TUE (Therapeutic Use Exemption; erivapaus, eli todistus ko. lääkkeestä ja sen käytöstä, jonka saa omalta lääkäriltä) toimittaa hyvissä ajoin ennen kisaa FIPSille englanninkielellä osoitteeseen tue@ita.sport.