SM Toimintakilpailu
SM TOIMINTAKILPAILU
SM-TOKI on vuosittain järjestettävä lasten ja nuorten kalastustietoja ja -taitoja mittaava leirin muotoinen kilpailu, kilpailun ajankohta sijoittuu yleensä elo-syyskuun vaihteeseen. Kilpailuun osallistutaan kolmihenkisin piirijoukkuein, jokaisella Vapaa-ajankalastajapiirillä on oikeus lähettää kilpailuun kaksi joukkuetta ja edellisvuoden voittajapiiri saa lähettää vielä yhden ylimääräisen joukkueen. Oman alueesi joukkuepaikkoja kannattaa tiedustella esimerkiksi oma Vapaa-ajankalastajapiirisi nuoriso- ja perhetoimikunnalta, tai alueesi kalastusohjaajalta (löydät yhteystiedot sivun alareunasta). Lue alta lisää SM-TOKI:n eri osa-alueista!

Kilpailu koostuu kuudesta eri lajista, joiden perusteella jaetaan joukkueille sijoituspisteet. Vaikka kyseessä on kilpailu jää leiriviikonloppuna aikaa myös vapaaseen kalastukseen ja ajanviettoon kavereiden kanssa. Lähestulkoon kaikkia osa-alueita voi ja kannattaa harjoitella etukäteen! Alla selvitykset osakilpailuista ja niiden vaatimuksista, lue myös kilpailun viralliset säännöt TÄÄLTÄ.
- Tietokilpailukysymykset: Joukkueille esitetään n. 10-15 kalastukseen ja luontoon liittyvää kysymystä, kysymyksiin vastataan yhdessä joukkueena. Kysymyksissä on monesti ollut ajankohtaisia viime aikoina esillä olleita asioita, joten viimeksi ilmestyneet Vapaa-ajankalastaja -lehdet kannattaa lukea tarkoin ennen kilpailua.
- Taitoviesti: Taitoviestissä joukkue jaetaan kolmeen osaan tehtävien mukaan. Ensimmäinen tehtävä on ongen tai pilkkivavan kokoaminen annetuista välineistä (onkivapa, siima, koukku, painot), tätä varten osallistujan tulee osata onkilaitteen rakentaminen ja siihen tarvittavien solmujen tekeminen. Toinen tehtävä on kalastaa ongella kala ja viimeisessä tehtävässä saatu kala perataan savustuskuntoon. Tässä osakilpailussa nopeus ratkaisee!
- Onkiviesti: Joukkueen jäsenet kalastavat kukin vuorollaan kaloja onkien tai pilkkien, tässä kilpailussa voitto ratkeaa usein kalapussin painon perusteella, mutta kisassa voi olla erilaisia sääntömuunnelmia mm. kalojen yhteispituus tai kappalemäärä voi olla tavoitteena.
- Casting eli tarkkuusheitto virvelillä tai perholla: Kukin osallistujista heittää vuorollaan tarkkuutta virvelillä n.3x3m matolle kolmelta eri matkalta (esim. 10, 12 ja 14m). Käytössä on 9g heittopaino, pisteet jaetaan osumien mukaan. Yksi joukkueen jäsenistä voi heittää tarkkuutta perhovavalla, jolloin jaossa on tuplapisteet.
- Kalojen tai kalastusvälineiden tunnistaminen: Joukkue tunnistaa yhdessä useita erilaisia kalalajeja tai kalastusvälineitä, oikeasta vastauksesta saa pisteen ja väärästä vastauksesta joukkue saa yhden miinuspisteen.
- Järjestäjän kilpailu: Tämä on ainoa kilpailu johon ei voi etukäteen valmistautua, mutta aiheita voivat olla mm. kalastus, ensiapu-, erä- ja leiriytymistaidot.



Kysy lisätietoja alueesi Vapaa-ajankalastuspiiriltä (löydät tiedot täältä) tai kalastusohjaajilta:
-
Eero Hiekkataipale
Kalastusohjaaja Keski-Suomi
-
-
Mikael Jaakkola
Kalastusohjaaja Lounais-Suomi
-
-
-
-
Lauri Rautiainen
Kalastusohjaaja Pohjois-Savo