Suomen Vapaa-ajankalastajien Kalastus maistuu! -kevätvinkit muistuttavat monimuotoisesta kalastuskeväästä
Suomen Vapaa-ajankalastajien Kalastus maistuu -teemavuoden kevätvinkit muistuttavat, että maamme kalalajien ja kalastusmuotojen kirjo on moninainen. Kevät on hyvää aikaa nauttia kausiherkuista, kuten siiasta, silakasta ja kuoreesta, sekä opetella särkikalojen tunnistusta ja niiden käyttöä ruoaksi.
Huhtikuussa isossa osassa maata päästään vielä nauttimaan mitä kauneimmista pilkkisäistä, kun taas etelässä ja rannikolla käynnistyy jo monen innolla odottama avovesikausi. Siianonkijoiden ilmestyminen rannoille on varma kevään merkki. Tämä leppoisa kalastusmuoto sopii niin aloittelijoille kuin innostaa kokeneetkin harrastajat kallioille.
Siianongintaa luonnehtii rentous, sillä kun koukku on heitetty pyytämään ja vapa on aseteltu kivenkoloon tai telineeseen, on lupa nauttia ympäristöstä, yhdessäolosta ja eväistä. Ajan voi käyttää hyödyllisesti myös osallistumalla 13. huhtikuuta käynnistyvään Ylen Miljoona roskapussia -kampanjaan ympäristöä siistimällä.
Kevät saa kalaparvet liikkeelle
Silakkaparvet alkavat uida rannikon lähettyvillä huhti-toukokuussa. Silloin tätä kirkaskylkistä herkkua kannattaa lähteä litkaamaan. Silakkalitkassa silakat ottavat pelkkiin kirkkaisiin koukkuihin, eikä mitään syöttiä tarvita.
Myös kuoreet saapuvat keväällä suurina parvina rantamatalaan sekä jokien ja purojen suualueille kutemaan. Kutuaikaisella kuoreen lippoamisella on Suomessa pitkät perinteet, jotka ovat edelleen monin paikoin voimissaan.
Särkikalaparvet puolestaan valtaavat puroja ja jokia keväisin ja tarjoavat mielenkiintoista haastetta onkijoille.
”Siika, silakka ja kuore kuuluvat monen kevääseen myös keittiöissä ja syystä – ne ovat erinomaisia ruokakaloja. Myös särkikalat ovat oikein laitettuna erittäin maukasta ruokaa ja aivan turhaan nykyisin maassamme karsastettuja. Viileän veden aikaan särkikalojen maku on vielä parhaimmillaan, joten kevät on juuri oikea aika opetella niiden käyttämistä ruoaksi”, vinkkaa Suomen Vapaa-ajankalastajien tiedottaja Jaana Vetikko.
Välineet ja luvat kuntoon niin kalastus maistuu
Kalastuksen harrastajan kevääseen kuuluu myös onkilaitteiden ja muiden kalastusvälineiden kunnostaminen kesän onki-, heitto- ja uistelukalastusreissuja varten. Siimat tarkistetaan ja vaihdetaan tarvittaessa, koukut teroitetaan ja kelat huolletaan.
”Keväthuolto kannattaa tehdä kalastusvälineille siinä missä vaikka keväinen pyörähuoltokin. Kun välineet ovat kunnossa ja käyttövalmiina, on helppo lähteä vaikka työpäivän jälkeen rentouttavaan iltakalaan lähirantaan”, kannustaa Vetikko.
Suomen Vapaa-ajankalastajat muistuttaa, että jokaisen kaloja narraamaan mielivän täytyy huolehtia lupa-asiat kuntoon. Valtion kalastonhoitomaksu on maksettava, jos on 18-64-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos vain onkii, pilkkii tai litkaa silakkaa. Kuoreen lippoamista varten tulee olla kalastonhoitomaksu kunnossa (18-64 v.) sekä lisäksi kaikilla ikään katsomatta vesialueen omistajan lupa. Siianonginta vaatii kalastonhoitomaksun (18-64 v.) joka oikeuttaa kalastamiseen yhdellä vavalla. Jos kalastaa useammalla vavalla, vaatii se lisäksi vesialueen omistajan luvan.
Näin osallistut Kalastus maistuu! -vuoteen
Suomen Vapaa-ajankalastajien teemavuosi 2023 Kalastus maistuu! haluaa tarjota ideoita ja inspiraatiota, miten tutustua monipuolisesti kalastusharrastukseen ja löytää siitä uusia puolia sekä oppia käsittelemään omaa saalistaan ja hyödyntämään sitä kotikeittiössä. Kalastus maistuu! -vuoteen voi osallistua kuka tahansa inspiroitumalla kampanjasivuston vinkeistä ja haastelistoista.
Osallistu teemavuoteen: vapaa-ajankalastaja.fi/kalastusmaistuu.
Lisätietoja:
Suomen Vapaa-ajankalastajat
koordinaattori Johanna Antila, p. 050 573 9332, johanna.antila@vapaa-ajankalastaja.fi
tiedottaja Jaana Vetikko, p. 050 525 7806, jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi
Kalastus maistuu! -teemavuosi ja vinkit vapaa-ajankalastaja.fi/kalastusmaistuu
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 450 seurassa toimii yhteensä noin 32 000 kalastuksen harrastajaa.