Kesämökillä kalastus on mukavaa ja saalista pääsee kokkaamaan usein ulkonakin
Juhannuksena suuri määrä suomalaisia suuntaa kesämökeilleen lomanviettoon. Koska useimmat mökit ovat jonkin vesistön rannalla, on lomalaisten helppo muun puuhailun lisäksi myös kalastaa tavalla tai toisella. Suomen Vapaa-ajankalastajat suosittelee mökkikalastajalle esimerkiksi ongintaa, viehekalastusta virvelillä heittäen tai uistellen sekä katiskapyyntiä.
Onkimalla saaliiksi tulee lähinnä ahvenia ja särkikaloja, vieheellä ahventa, haukea ja paikoin myös kuhaa. Katiskaan puolestaan uivat lähes kaikki kalalajit, joita vesistöstä löytyy. Käytännössä melkein kaikista kaloista saa loihdittua herkullista, terveellistä ja ympäristöystävällistä lähiruokaa.
Tästä mahdollisuudesta kannattaa ottaa myös ilo irti varsinkin, kun kesällä voi sään salliessa vaihtelun vuoksi kokata myös ulkona. Tähän löytyy useita vaihtoehtoja, kuten kalan savustaminen, loimuttaminen, halstraaminen, grillaaminen sekä paistaminen tikussa/vartaassa, parilakivellä, tai muurikassa.
Mökilläkin on kuitenkin syytä muistaa, että hyvien reseptien ja maukkaiden kalaruokien taustalla on aina huolellinen kalan alkukäsittely ja oikeaoppinen säilytys. Kun alkukäsittelytoimet ovat samat kalalajista riippumatta, perussäännön ’tainnuta, verestä, perkaa ja jäähdytä” opettelulla pääsee pitkälle.
Kalastajan on lomallakin muistettava vastuullisuus, mikä tarkoittaa sitä, että saalista otetaan vain sen verran kuin omaan käyttöön tarvitaan. Eikä myöskään oteta alamittaisia tai rauhoitettuja uhanalaisia kaloja saaliiksi.
”Kalastettaessa kannattaa huolehtia omasta ja muiden turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Jonkinlainen hattu ja aurinkorasva ovat kesällä tuiki tarpeellisia varusteita vesillä liikuttaessa. Aurinkolasit taas suojaavat silmiä paitsi auringolta myös uistinten koukuilta. Ennen heittämistä pitää aina katsoa taakse ja varmistaa, ettei takana vieheen ulottuvissa ole muita ihmisiä, ja veneessä ollaan pelastusliivit päälle puettuina”, muistuttaa Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Janne Rautanen.
Myös mökillä kalastavan pitää huolehtia kalastusluvat kuntoon, sillä oma ranta, rento meininki ja kalastamisen mahdollinen satunnaisuus ei vapauta lupamaksuista. Onkimiseen ei lupaa tarvita, mutta viehekalastusta ja katiskaa varten asianmukaiset luvat on hankittava. Esimerkiksi virvelillä uistinta mökkilaiturilta heittelevän 18-64-vuotiaan tulee maksaa valtion kalastonhoitomaksu, joka on 47 euroa/kalenterivuosi, 16 euroa/viikko ja 6 euroa/päivä.
Lisää inspiraatiota kalastukseen löytyy Suomen Vapaa-ajankalastajien teemavuoden ”Kalastus maistuu 52 tapaa innostua kalastuksesta” -kampanjasivustolta osoitteessa vapaa-ajankalastaja.fi/kalastusmaistuu. Teemavuosi tarjoaa ideoita ja inspiraatiota, miten tutustua monipuolisesti kalastusharrastukseen ja löytää siitä uusia puolia sekä oppia käsittelemään omaa saalistaan ja hyödyntämään sitä kotikeittiössä.
Mukaan Kalastus maistuu -teemavuoteen pääsee myös osallistumalla Vapaa-ajankalastajien kesäkisaan osoitteessa vapaa-ajankalastaja.fi/kesäkisa kertomalla, miltä kalastus maistuu. Vastausaikaa on 31.8. saakka.
Lisätiedot:
Suomen Vapaa-ajankalastajat
Kalatalousasiantuntija Janne Rautanen, p. puh. 0400 946 968, janne.rautanen@vapaa-ajankalastaja.fi
Tiedottaja Jaana Vetikko, p. 050 525 7806, jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 450 seurassa toimii yhteensä noin 32 000 kalastuksen harrastajaa.