Saalisilmoituksen voi tehdä Omakala-sovelluksella, verkkolomakkeella tai puhelimella – SVK:n kalatalousasiantuntija kannustaa ilmoitusten tekoon
Valtioneuvosto hyväksymän asetuksen mukaan vapaa-ajankalastajille tulee eräiden uhanalaisen kalalajien saalis- ja pyyntitietojen ilmoitusvelvollisuus vuoden 2025 alusta lukien. Ilmoitusten avulla kerätään tärkeää tietoa kalakantojen tilasta.
Asetuksen mukaan saalis- ja pyyntitiedot ilmoitetaan Luonnonvarakeskukselle (Luke). Ilmoituksen voi tehdä Omakala-sovelluksen avulla, omakala.fi-verkkosivulta löytyvällä lomakkeella tai puhelimitse.
Omakala-appi on näppärin tapa tehdä ilmoitus
Omakala-appi on näppärin tapa tehdä saalisilmoitus. Appi on ilmainen ja sen voi ladata sekä Android-älypuhelimeen että Appleen. Omakala-apin voi ladata esimerkiksi omakala.fi-sivustolta. Ilmoitukseksi riittää, että tallentaa saaliskalan pyydys- ja pituustietoineen Omakala-sovellukseen.
Puhelinpalvelu toimii vuoden 2025 alusta alkaen tiistaisin ja torstaisin klo 12–14. Puhelinnumero on 029 532 2800. Puhelun hinta on ilmoittajan käytämän operaattorin perimä hinta puhelusta.
Mistä lajeista ilmoitus täytyy tehdä?
Saalis- ja pyyntitietojen ilmoittamista pyydetään seuraavilta kalalajeilta ja -kannoilta: lohi, järvilohi, taimen, ankerias, nieriä Kuolimossa ja Saimaalla sekä muualla Vuoksen vesistössä ja harjus sisävesissä leveyspiirin 65°00′N eteläpuolella sekä meressä ja kyttyrälohi. Saalis- ja pyyntitietojen ilmoittaminen alkaa 1.1.2025.
Milloin ilmoitus pitää viimeistään tehdä?
Saalisilmoitus on tehtävä viipymättä, kuitenkin viimeistään 14 vuorokauden kuluessa kalan pyydystämisestä. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös vapautettuja kaloja edellä mainittujen lajien osalta.
Omakala-sovellut https://omakala.fi/
Tulostettava saalisilmoituslomake http://luonnonvarakeskus.mail-epr.net/go/2472887-1474657-70692916
SVK:n kalatalousasiantuntija kannustaa vapaa-ajankalastajia ilmoituksen tekoon
Suomen Vapaa-ajankalasatajien (SVK) kalatalousasiantuntija Janne Rautanen kannustaa vapaa-ajankalastajia ilmoitusten tekoon, koska vastaamalla kalastajat tuottavat tärkeää tietoa uhanalaisten tai muusta syystä tarkkailtavien kalalajien esiintymisestä.
”Tieto auttaa kalastuksen sääntelyyn liittyvien päätösten teossa. Kalastuksen sääntelyä voidaan kiristää, jos havaitaan kalakannan heikentynyt tila. Sääntelyä voidaan myös poistaa, jos havaitaan jonkin aiemmin uhanalaisen kalakannan runsastuminen”, Rautanen selvittää.
Kalastuksen harrastajien keskuudessa on herännyt myös paljon keskustelua ja epäilyjä, että ilmoitusten teon myötä tiedot omista parhaista kalapaikoista leviävät muidenkin hyödynnettäviksi. ”Itse en ole huolissani tällaisesta, sillä annetut tiedot ovat luottamuksellisia ja varattu tutkimuksen sekä viranomaisten käyttöön. Saalisilmoituksia eivät pääse ulkopuoliset tarkastelemaan, tai tietoja julkaista sillä tarkkuudella, että näkisin vaaraa kalapaikkojen ns. palamisesta”, Rautanen arvioi.
Toivottavasti positiivinen puoli löydetään
Hän myöntää, että ilmoitusvelvollisuus aiheuttaa paikoin ja joillekin kalastajille ylimääräistä vaivaa, mutta toisaalta valtaosa kalastajista pyytää muita lajeja kuin ilmoitusvelvollisuuden piirissä olevia. Lisäksi Rautanen arvioi raportoinnin helpottuvan, kun raportointityökalut saadaan hiottua kuntoon, ja kalastajat oppivat niitä käyttämään.
”Toivottavasti kalastuksen harrastajat osaavat löytää asiasta myös positiivisen puolen, ja pääsemme tuottamaan hyödyllistä tietoa kalakantojen tilasta, jota muutoin olisi lähes mahdotonta kerätä”, Rautanen toteaa.