Onkiminen kruunaa kesäloman
Vesistön rannalla vietetyt kesäiset onkiretket tarjoavat perheen pienimmillekin sopivan helppoa kalastusta. Onkija tarvitsee välineikseen muutaman metrin mittaisen vavan ja siihen kiinnitettävän onkilaitteen, joita löytyy valmiiksi kasattuina useista kaupoista.
Kohoksi kannattaa valita pieni versio ja koukun koollakaan ei kannata liioitella. Pieneen koukkuun tarttuvat kaikenkokoiset kalat, mutta liian suuri koukku ei mahdu aina kalan suuhun ja antaa saaliiksi enimmäkseen nykäisyjä.
Syötteinä suositaan matoja, joita voi etsiä itse sopivan kosteasta eloperäisestä maaperästä ennen ongelle menoa. Onkijan yleisimpiä saaliskaloja ovat ahvenet ja erilaiset särkikalat.
Perinteinen onkiminen kelattomalla vavalla kuuluu maksuttomiin yleiskalastusoikeuksiin. Käytännössä lähes kaikissa seisovissa vesissä voi onkia ilmaiseksi kalastajan iästä riippumatta ilman paikallista maksullista kalastuslupaa ja veroluonteista kalastonhoitomaksua. Suomessa onkimiseen sopivia lampia, järviä ja merenrantaa on runsaasti. Erityisten kalastuskieltojen piirissä olevat vesistöt löytyvät kalatalousviranomaisten ylläpitämästä kalastusrajoitus.fi -palvelusta.
”Kalastusharrastuksen aloittamiseen sopii hyvin onkiminen, joka on helppo ja halpa kalastusmuoto kaiken ikäisille. Edullisen onkivavan ja tarvittavat välineet saa hankittua noin kympillä, eikä kalastuslupiinkaan mene rahaa. Onnistuneen retken saaliista saa valmistettua myös maistuvaa kalaruokaa”, vinkkaa kalastusta nuorille opastava Suomen Vapaa-ajankalastajien kalastalousasiantuntija Petter Nissen.
Onkimisen opasvideoita vapaa-ajankalastaja.fi/kalastustapa/onginta/
Vinkkejä syöteistä vapaa-ajankalastaja.fi/syotit/
Suomen Vapaa-ajankalastajien teemavuosi 2023 Kalastus maistuu! tarjoaa ideoita ja inspiraatiota, miten tutustua monipuolisesti kalastusharrastukseen ja löytää siitä uusia puolia sekä oppia käsittelemään omaa saalistaan ja hyödyntämään sitä kotikeittiössä. Kalastus maistuu! -vuoteen voi osallistua kuka tahansa inspiroitumalla kampanjasivuston 52 tapa innostua kalastuksesta -vinkeistä ja haastelistoista osoitteessa vapaa-ajankalastaja.fi/kalastusmaistuu. Vapaa-ajankalastajien kesäkisaan voi osallistua kertomalla, miltä kalastus maistuu osoitteessa vapaa-ajankalastaja.fi/kesakisa. Kilpailuun voi osallistua 31.8. saakka.
Lisätietoja:
Suomen Vapaa-ajankalastajat
Kalatalousasiantuntija Petter Nissén, puh. 0500 440 923, petter.nissen@vapaa-ajankalastaja.fi
Kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju, puh. 045 113 3050, juha.ojaharju@vapaa-ajankalastaja.fi
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 450 seurassa toimii yhteensä noin 32 000 kalastuksen harrastajaa.