Saimaalla kielletään pinta- ja välivesiverkot useilla kalatalousalueilla vaelluskalojen suojelemiseksi – SVK:n toiminnanjohtaja Olli Saari pitää rajoituksia tuoreeltaan tarpeellisina ja perusteltuina
”Kalatalousviranomaisen Saimaalle tekemät kalastusrajoituspäätökset ovat merkittäviä, mutta tarpeellisia ja perusteltuja. Ne on tehty Saimaan vaelluskalojen, erityisesti järvilohen kalastuskuolevuuden vähentämiseksi ja kohdennettu kriittisimpiin pyyntimuotoihin ja paikkoihin”, toteaa Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) toiminnanjohtaja Olli Saari.
”Päätösten taustalla on Saimaan kalatalousalueiden kalastuksensäätelysuunnitelmat, joita SVK on pitänyt uhanalaisten vaelluskalojen osalta monin paikoin riittämättöminä (SVK:n lausunto). Viranomaisen oli pakko säädellä kalastusta haettua tiukemmin, jotta vaelluskalojen elpyminen on mahdollista”, katsoo Saari.
Nähtäväksi jää, että miten vastaavat toimenpiteet saadaan voimaan lopuillekin keskeisille järvilohen vaellusreitin alueille, kuten Joensuun alapuolisille alueille sekä eteläiselle Saimaalle. Lisäksi istutetun taimenen pyyntimitan nosto 60 cm:iin jäi Heinävedenreittiä lukuun ottamatta vielä toteuttamatta, vaikka se on tunnistettu verkkokalastuksen säätelyn ohella erittäin keskeiseksi järvilohen sivusaaliskuolleisuutta vähentäväksi toimenpiteeksi.
Saari toivoo, että Saimaan kalastajilla riittää ymmärrystä rajoitusten tarpeellisuudelle. Lisäksi hän vetoaa kalastajiin, että kohdennettua istutettujen järvilohen pyyntiä ei harjoitettaisi ja että mahdolliset luvallisetkin kalat vapautettaisiin.
ELY: Tavoitteena vähentää sivusaaliskuolleisuutta ja edistää kestävää kalastusta
Pohjois-Savon ELY-keskuksen tiedotteen mukaan pinta- ja välivesiverkot kielletään Saimaalla useilla kalatalousalueilla, ja alimmat pyyntimitat nousevat.
Rajoitukset koskevat myös järvilohen vaellusreittejä. Rajoitusten tavoitteena on vähentää vaelluskalojen sivusaaliskuolleisuutta ja edistää kestävää kalastusta Saimaalla.
Kielto kohdistuu kohojen avulla pintaan tai väliveteen laskettavia verkkoja muikkuverkkoja lukuun ottamatta. Rajoitus tulee voimaan 1.3.2024 ja koskee Heinävedenreitin, Haukiveden, Puumalan ja Mikkeli-Luonteri kalatalousalueen vesiä. Pihlajaveden kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelman mukaisia rajoituksia asetetaan voimaan myöhemmin, koska suunnitelma on vasta hyväksymisvaiheessa.
Yöveden ja Suur-Saimaan välisessä Hampunsalmessa kielletään verkkokalastus ympärivuotisesti vaelluskalojen suojelemiseksi. Vaelluskapeikkojen ja lisääntymisalueiden rajoituksista sekä saimaannieriän suojelemiseksi asetettavista rajoituksista tiedotetaan myöhemmin keväällä.
Rajoitukset perustuvat kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmiin ja niistä annettuihin lausuntoihin. Ne asetettiin voimaan Pohjois-Savon ELY-keskuksen päätöksellä. Päätöksissä on otettu huomioon Saimaan järvilohen ja taimenen erittäin heikko tilanne, minkä vuoksi kalastuksen sivusaaliskuolleisuuden vähentäminen on nyt erityisen tärkeää.
Myös alimmat pyyntimitat nousevat
Kalatalousalueet rajoittavat samalla myös syvännealueiden kalastusta vaelluskalojen sivusaaliskuolleisuuden vähentämiseksi sekä kuhan kestävän kalastuksen edistämiseksi ja kalakannan tuottavuuden turvaamiseksi. Yleisesti syvännekalastuksessa kielletään 22–54 mm verkot. Aluekohtaiset rajoitukset löytyvät kalastusrajoitus.fi–palvelusta.
Kuhan kestävää kalastusta edistetään ja yhteensovitetaan nostamalla alinta sallittua pyyntimittaa ja syvänneverkkojen solmuväliä säätelemällä. Kuhan pyyntimitta nousee 42 cm:stä 45 cm:iin Kyyvedellä sekä Mäntyharju-Vuohijärven, Puulan, Mikkeli-Luonterin ja Heinävedenreitin kalatalousalueilla.
Puulan kalatalousalueella rasvaeväleikatun taimenen alin pyyntimitta nousee 55 cm:iin. Heinävedenreitin kalatalousalueella rasvaeväleikatun taimenen alin pyyntimitta nousee 60 cm:iin.