Suomen Vapaa-ajankalastajat mahdollisti yli 16 000 lapsen ja nuoren kalastusharrastuksen vuonna 2022
Suomen Vapaa-ajankalastajien Fisuun-nuorisotyö tavoitti yli 16 000 lasta ja nuorta vuonna 2022. Käytännön nuorisotyöstä vastaavat järjestön lasten ja nuorten kalastusohjaajat, yhdessä paikallisten kalakummien ja kalastusseurojen aktiivien kanssa. Toimintaa järjestetään ympäri Suomea.
Vapaa-ajankalastajien kalastusohjaajat toimivat kalastusseurojen nuorisotoiminnan apuna kautta Suomen, järjestävät yleisö- ja nuorisotapahtumia sekä opastavat koululaisia kalastuksen ensi askeleilla.
Vuonna 2022 järjestön kalastusohjaajat opastivat lapsia ja nuoria 38 leirillä, 261 koulutapahtumassa, 357 kerhoillassa sekä 214 muussa tapahtumassa. Toiminnalla tavoitettiin 9187 oppilasta koulutapahtumissa, 496 osallistujaa leireillä, 4230 osallistujaa muissa tapahtumissa sekä saatiin 2729 kerhokontaktia.
Kalastus on edullinen ja kaikkien saavutettavissa oleva harrastus
Kalastus on harrastus, jonka kautta voi löytää uusia ystäviä, oppii liikkumaan luonnossa ja saattaapa kalareissulta saada saalistakin kotiin viemisiksi. Se on myös harrastus, johon jokainen lapsi ja nuori voi osallistua matalalla kynnyksellä. Vesistöjen kattamassa Suomessa kalastuspaikat ovat usein lähellä ja kalastaa voi ympäri vuoden.
Lisäksi kalastus on edullinen harrastus: Yleiskalastusoikeus oikeuttaa maksuttomaan onkimiseen, pilkkimiseen ja silakan litkaamiseen, eikä alle 18-vuotiaiden tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua. Lisäksi esimerkiksi kalastuskerhotoimintaan lapset ja nuoret pääsevät mukaan vain muutamalla kympillä vuodessa.
Lasten ja nuorten kalastusohjaajaverkosto kehittää kalastuskulttuuria
Suomen Vapaa-ajankalastajat pyrkii yhteistyössä paikallisten kalastusseurojen kanssa järjestämään kalastusaiheista nuorisotoimintaa kattavasti ympäri Suomea.
“Nuoret ovat valtavan kiinnostuneita käytännön toiminnasta, ja kalastus on niin hyvä tuote, että toimintaa sen ympärille on helppo kehittää. Nuorisotoiminnan osalta toimintoja pyritään suunnittelemaan niin, että nuoret pääsevät mahdollisimman helposti ja matalalla kynnyksellä kalaan”, toteaa Suomen Vapaa-ajankalastajien nuoriso- ja perhetoiminnasta vastaava kalatalousasiantuntija Janne Tarkiainen.
Siellä missä nuorisotoimintaa ei pystytä järjestämään, on nuorten mahdollista liittyä virtuaaliseen Fisuun-kalastusseuraan. Tämä seura on yksi esimerkki siitä, kuinka kalastuskulttuuria pyritään aktiivisesti kehittämään niin, että se muovautuu nykypäivän ja ajan hengen mukaiseksi.
Vapaa-ajankalastajien kalastusohjaajat pyrkivät aktiivisesti kehittämään uusia toimintatapoja, joilla nuoria saadaan mukaan kalastusharrastuksen pariin. Hyvä esimerkki on Fisuun fongaus, joka on leikkimielinen, paikkariippumaton kalastuskilpailu, jossa tavoitteena on saada vuoden aikana mahdollisimman monta eri kalalajia. Nuorisotyön näkökulmasta keskeistä fongauksessa on myös oppiminen.
“Se, että siinä samalla opitaan tunnistamaan eri kalalajeja, saadaan tietoa niiden tavoista ja elinympäristöistä. Fongaus myös rohkaisee nuoria liikkumaan luonnossa, sillä samat kalalajit eivät yleensä viihdy kaikki samoissa paikoissa, ja nuoret liikkuvat niiden perässä.” toteaa Tarkiainen.
Toiminta jatkuu
Lasten ja nuorten Fisuun-toiminta jatkuu aktiivisena myös tänä vuonna. Tulevista lapsille ja nuorille tarkoitetuista tapahtumista saa tietoa osoitteesta fisuun.fi/kalastustapahtumat.
Toimintaa tuetaan maa- ja metsätalousministeriön myöntämillä kalastonhoitomaksuvaroilla.
Lisätietoja:
kalatalousasiantuntija Janne Tarkiainen, p. 044 547 9116, janne.tarkiainen@vapaa-ajankalastaja.fi
tiedottaja Jaana Vetikko, p. 050 525 7806, jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi
Lisätietoja SVK:n nuorisotoiminnasta: fisuun.fi
Mukaan nuorisotoimintaan: fisuun.fi/vapaaehtoiseksi
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 450 seurassa toimii yhteensä noin 32 000 kalastuksen harrastajaa.