Suomen Vapaa-ajankalastajat suosittaa: Pilkkivälineet esiin ja ahvenia narraamaan lisäherkuksi pääsiäisen juhlapöytään
Lähestyvä pääsiäinen tarjoaa monille mahdollisuuden irrottautua arkirutiineista ulkoiluharrastusten pariin useammaksikin päiväksi. Varsinkin kevätsään sattuessa kohdilleen kalojen narraaminen pilkkimällä on yksi palkitsevimmista tavoista nauttia auringon lämmöstä ja reippailusta raikkaassa ilmassa.
Bonuksena ovat saaliskalat, kuten ahvenet, jotka taatusti kelpaavat lisäherkuksi juhlapöytään. Eikä muitakaan kaloja kannata ruoan raaka-aineena hyljeksiä. Esimerkiksi isoista särjistä saa graavikalaa, jota jotkut pitävät siiasta valmistetun veroisena. Kannattaa myös muistaa, että kala sisältää runsaasti terveyttä edistäviä pehmeitä rasvoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia.
Eikä pilkkimistä kannata tietenkään lopettaa pääsiäiseen, sillä Keski- ja varsinkin Pohjois-Suomessa kantavia jäitä riittää vielä pitkään ja parhaat pilkkikelit ovat siellä vasta alkamassa. Eteläisessä Suomessa jäät ovat jo heikkoja, mutta kestävää jäätä sieltäkin voi vielä paikoin löytyä esimerkiksi pieniltä järviltä ja metsälammilta.
Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Janne Rautasen mukaan ahvenet alkavat tähän aikaan vuodesta lähestyä matalia kutupaikkojaan, etenkin jos alueella on myös niille sopivaa ravintoa, kuten kuoretta ja muita pikkukaloja.
”Kaikki valonläpäisyä muuttavat kohdat jäässä houkuttelevat kaloja eli jos jäällä on esimerkiksi lumilänttejä tai muita poikkeavia kohtia, ahvenet voivat hyvinkin löytyä niiden alta”, Rautanen vinkkaa.
”Pilkeiksi käyvät samat kuin aiemmin talvella, mutta kutuun valmistautuville ahvenille kannattaa tarjota pienempää ja herkempää pilkkiä. Pienehköt tasapainot, ketjupilkit, mormuskat ja värikoukkupilkit ovat keväällä toimivia. Parasta syönti on usein aamulla auringon noususta pari-kolme tuntia eteenpäin ja iltapäivällä pari tuntia ennen auringonlaskua”, Rautanen kertoo.
Ennen kuin lähtee jäälle, on kuitenkin aina varmistettava, että se kestää. Jäällä liikkuessa kannattaa välttää ympäristöään heikomman jään alueita. Sellaisia ovat mm. virtapaikat, jokien ja purojen suistot, lähteet, viemäreiden laskualueet sekä siltojen ja laitureiden vierustat ja kaislikot.
Kevään edistyessä jäällä liikkumisen turvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä jää on auringon paisteen vuoksi usein niin haurasta, että se voi kymmenien senttien paksuisenakin pettää jopa jalankulkijan alta. Lisäksi pilkkiretken pituutta ja kestoa suunnitellessa kannattaa muistaa, että keväällä jää voi heikentyä kestävästä petolliseksi vain muutaman tunnin aikana.
Jään pettämisen varalta jäänaskalit kuuluvat jokaisen pilkintää harrastavan kaulalle, ei taskuun. Lisäksi hälytyspilli, heittoköysi ja metallipäinen keppi tai jäätuura lisäävät turvallisuutta. Myös vaihtovaatteet kannattaa pakata matkaan vedenpitävään pussiin.
”Paras turvavaruste on kuitenkin terve maalaisjärki, eli jos yhtään epäilee jään kestävyyttä, ei sille kannata mennä”, Rautanen muistuttaa.
Vapaa-ajankalastajien teemavuoden Kalastus maistuu! -vinkit talviseen kalastusharrastukseen ja kalankäsittelyyn löytyvät osoitteesta vapaa-ajankalastaja.fi/kalastusmaistuu.
Lisätietoja:
Suomen Vapaa-ajankalastajat, kalatalousasiantuntija Janne Rautanen, puh 0400 946 968, janne.rautanen@vapaa-ajankalastaja.fi
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Arvojamme ovat yhteisöllisyys, vastuullisuus, elämyksellisyys ja asiantuntemus. Toimimme yhdessä paremman kalastuksen puolesta. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 450 seurassa toimii yhteensä noin 31 000 kalastuksen harrastajaa.