Vapaa-ajankalastajat: Talvilomalla kannattaa suunnata pilkkitapahtumiin
Pakkastalvi on edesauttanut jäiden syntymistä laajalti koko maahan ja pilkkiharrastuksesta on saatu nauttia eteläistä Suomea myöten. Suomen Vapaa-ajankalastajat kannustaakin kaikkia osallistumaan talvilomilla pilkkitapahtumiin. Niistä saa usein hyviä vinkkejä omaan harrastukseen.
”Pilkintä on matalan kynnyksen lähikalastusta parhaimmillaan. Pilkintä kuuluu yleiskalastusoikeuksiin ja yksinkertaisilla välineillä pääsee alkuun. Porukassa riittää yksikin jääkaira ja monissa matalan kynnyksen opastavissa tapahtumissa ei omia välineitä välttämättä edes tarvita”, kertoo Suomen Vapaa-ajankalastajien tiedottaja Jaana Vetikko.
Pilkkimistä harrastaa Suomessa noin 555 000 ihmistä. Jos pilkinnän taidot ovat unohtuneet tai on minkä ikäinen aloitteleva harrastaja tahansa, apua löytyy mm. kalastusseurojen ja vapaa-ajankalastajapiirien järjestämistä tapahtumista. Opastavissa matalan kynnyksen tapahtumissa pääsee hyvin kalastusharrastuksen alkuun, saa vinkkejä niin kalastustekniikoihin, itselle sopivien välineiden valintaan kuin kalankäsittelyynkin. Neuvojen avulla omatoimista harrastamista on helpompi jatkaa ja suunnata välinehankinnoille.
”Talvilomalla voi myös opetella käsittelemään omat saaliskalansa. Vinkkejä kalankäsittelyyn saa usein tapahtumista paikan päältä. Kannustammekin ottamaan selvää oman alueen pilkkitapahtumista ja testaamaan, josko pilkillä onnistuisi nappaamaan itse saaliskalat lomapäivän ateriaan. Tukea kalankäsittelyyn löytää myös mm. Vapaa-ajankalastajien Kalastus maistuu! -vinkeistä”, kannustaa Vetikko.
Tärppejä talvilomaviikkojen opastavista tapahtumista (viikot 8-10)
- Lasten- ja nuorten pilkkileirejä järjestetään talvilomaviikkojen aikana mm. Tuusmäellä, Valkeakoskella, Padasjoella, Vaalassa, Pieksämäellä, Kajaanissa, Hollolassa, Kerimäellä ja Taivassalossa. Lisätiedot fisuun.fi/kalastustapahtumat ja kalatalousasiantuntija (nuoriso) Janne Tarkiainen, p. 044 547 9116.
- Kajaanin kaupunki ja Kainuun Vapaa-ajankalastajat tarjoavat ilmaisen kirjolohen pilkintäpäivän tiistaina 5.3. klo 10–14 Iso-Ruuhijärvellä talviloman kunniaksi kaikille alle 18-vuotiaille. Kalakummit mukana opastamassa! Lisätiedot fisuun.fi/kalastustapahtumat ja kalastusohjaaja Matti Kulju p. 050 369 7667.
- Naantalissa opastusta pilkkiharrastukseen on tarjolla Lounais-Suomen Vapaa-ajankalastajien järjestämän uuden Kaveripilkki-kilpailun yhteydessä, jota vietetään vierasvenesataman lähettyvillä lauantaina 24.2. klo 11–14. Kilpailu on maksullinen, mutta paikalle voi tulla pilkkimään myös ilman kisaamista. Paikalle ovat tervetulleita kaiken ikäiset kalastuksesta kiinnostuneet. Lisätiedot: naantali.fi/kalastus tai Lounais-Suomen kalatalousasiantuntija Janne Antila p. 045 630 4280.
- Hämeenlinnan Urheilukalastajat järjestää Mimmien kirjolohipilkkipäivän sunnuntaina 10.3. Evolla. Ennakkoilmoittautuminen vaaditaan. Lisätiedot: mimmitkalastaa.fi/tapahtumat ja HUK Ilkka Keinänen, p. 044 910 0910.
- Suomen naisten perhokalastusmaajoukkue järjestää Mimmien pilkkikurssin Säynätsalossa sunnuntaina 10.3. Halukkaille myös kalankäsittelyn opastusta. Ennakkoilmoittautuminen vaaditaan. Lisätiedot: mimmitkalastaa.fi/tapahtumat ja Päivi Kultanen-Mäkinen p. 040 0178558.
- Haukivuorella Lasten Pilkki 2024 sunnuntaina 10.3. klo 10.30–13. Hyvä tilaisuus koko perheelle tutustua kalastuksen saloihin alueen kokeneiden opastajien johdolla. Lisätiedot fisuun.fi/kalastustapahtumat ja Riikka Kosonen p. 050 377 4877.
Naskalit kaulaan ja kaverin kanssa jäälle
”Vaikka jäätilanne onkin nyt monin paikoin hyvä, jäällä liikkuessa tulee aina muistaa varovaisuus”, muistuttaa Vetikko.
Ennen kuin lähtee jäälle, on varmistettava, että se kestää. Jäällä liikkuessa kannattaa välttää ympäristöään heikomman jään alueita. Sellaisia ovat mm. virtapaikat, jokien ja purojen suistot, lähteet, viemäreiden laskualueet sekä siltojen ja laitureiden vierustat ja kaislikot.
Jään pettämisen varalta jäänaskalit kuuluvat jokaisen pilkintää harrastavan kaulalle, ei taskuun. Lisäksi hälytyspilli, heittoköysi ja metallipäinen keppi tai jäätuura lisäävät turvallisuutta. Myös vaihtovaatteet kannattaa pakata matkaan vedenpitävään pussiin. Paras turvavaruste on kuitenkin kaveri, liikkuu sitten tutulla lähijäällä tai vieraalla alueella. Kaveri voi hälyttää apua, vaikka ei itse pystyisi auttamaan.
Vapaa-ajankalastajien teemavuoden Kalastus maistuu! -vinkit talviseen kalastusharrastukseen ja kalankäsittelyyn löytyvät osoitteesta vapaa-ajankalastaja.fi/kalastusmaistuu.
Lisätietoja:
tiedottaja Jaana Vetikko, puh. 050 525 7806, s-posti: jaana.vetikko@vapaa-ajankalastaja.fi
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Arvojamme ovat yhteisöllisyys, vastuullisuus, elämyksellisyys ja asiantuntemus. Toimimme yhdessä paremman kalastuksen puolesta. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 450 seurassa toimii yhteensä noin 31 000 kalastuksen harrastajaa.