Vapaa-ajankalastaja ei roskaa
Lumien sulaessa luonnon roskaantuminen tulee silmiinpistävästi esille. Roskia näkyy teiden varsilla ja pihoilla, sekä valitettavasti myös rannoilla ja muualla luonnossa. Kalastuksen harrastajien kunnia-asiana on, että emme roskaa.
Vapaa-ajankalastaja ei merkitse reittiään tai kalapaikkaansa roskilla. Sen lisäksi, että roskat ovat kaikkien mielestä ruman näköisiä, aiheuttavat ne myös suoraa terveyshaittaa sekä luonnonvaraisille eläimille että myös meille ihmisille. Luontoon jätetyt siimat tarttuvat helposti eläinten jalkoihin ja aiheuttavat erilaisia vammoja. Muoviroskat puolestaan pilkkoutuvat hitaasti yhä pienemmiksi ja pienemmiksi paloiksi. Lopulta ne päätyvät mikromuovina meidän kaikkien elimistöön aiheuttaen monenlaisia negatiivisia vaikutuksia.
On siis kaikkien etu, että roskat toimitetaan asianmukaisesti roskikseen. Roskien syntyä voi vähentää myös kierrättämällä. Vapaa-ajankalastajat ovat useamman vuoden ajan järjestäneet jigien kierrätystä. Kalastusvälineliikkeissä eri puolella maata on jigikeräysastioita, jonne voi toimittaa kaikki tarpeettomiksi käyneet jigit. Keräyksen kautta saadut jigit sulatetaan ja niistä valetaan uusi jigejä kotimaisen valmistajan tiloissa.
Omista roskista huolehtimisen lisäksi voit halutessasi tehdä asian hyväksi vielä enemmän. Voit vaikkapa osallistua Ylen järjestämään Miljoona roskapussia kampanjaan ja raportoida keräämäsi roskat Ylen sivuilla olevaan laskuriin. Ota siis kalaan lähtiessä mukaan ylimääräinen muovipussi, niin voit korjata päivän aikana talteen eteesi tulevat roskat.
Jigikierrätys: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/vastuullinen/jigikierratys/
Miljoona roskapussia: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/miljoonaroskapussia140323/
Lisätietoja:
Suomen Vapaa-ajankalastajat, kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju, puh. 045 113 3050
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 450 seurassa toimii yhteensä noin 32 000 kalastuksen harrastajaa.